EVO ZAŠTO OSJEĆAMO STRUJU I BOL KADA UDARIMO LAKTOM OD TVRDU PODLOGU

EVO ZAŠTO OSJEĆAMO STRUJU I BOL KADA UDARIMO LAKTOM OD TVRDU PODLOGU

Ako ste nekad udarili laktom o tvrdu podlogu osjetili ste sigurno kao da vam struja prolazi kroz ruku uz tup bol, ali vam je ipak ova reakcija izmamila i osmijeh na lice.

 

 

Ova kost koju nazivaju i “smiješnom” je sve samo ne kost. To je zapravo jedan od većih nerava u ruci koji se naziva ulnarni nerv. On polazi od kičmene moždine iz vrata i spušta se niz rame, a završava se u prstima na ruci. Smiješna kost se nalazi ispod koštane ekstenzije više kostiju koje formiraju gornji dio ruke koji se naziva medial epikondil.

 

Velikim dijlom dužine, nerv je sakriven iza kostiju i tkiva. Na ovom dijlu prekriven je samo tankim slojem kože pa je veoma osjetljiv na udarce. Kada udarite u ovaj nerv on šalje signale u mozak koji izazivaju osjećaj trnjenja i prolaska struje kroz ruku, pa osjećamo bol u ruci i prstima.

 

 

Tup osjećaj trnjenja traje svega par minuta. Ovaj nerv je veoma važan za nas jer je zadužen za koordinaciju pokreta, kontroliše osjećaj dodira u prstima i usmjerava velike mišiće ruku tako da možemo da stisnemo i podignemo nešto rukom.

 

 

Bol u ovom dijelu lakta može da ukazuje i na ozbiljnije oboljenje koje se naziva sindrom kubitalnog tunela. Javlja se kada duže vrijeme držite lakat savijenim, oslanjate se na njega ili trpi neko opterećenje duže vrijeme. Ovo je poznatije kao teniski lakat ili golferski lakat. Dobra vijest je da se ovo stanje da izliječiti. Protivupalni lijekovi ili korektivne vježbe mogu da poprave štetu.

 

 

 

hayat

 1,418 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *