EVO ŠTA VAM TIJELO PORUČUJE AKO SE UJUTRO PROBUDITE SA SUHIM USTIMA I OSJEĆATE SLABOST

EVO ŠTA VAM TIJELO PORUČUJE AKO SE UJUTRO PROBUDITE SA SUHIM USTIMA I OSJEĆATE SLABOST

Ukoliko se probudite ujutru sa suhim ustima i istovremeno osjećate slabost, onda ste definitivno dehidrirali preko noći. Evo šta se zapravo dogodilo u vašem tijelu.

 

 

 

Posmatrajte svoje tijelo i ako primijetite da se redovno ujutru budite dehidrirani, ako to nije samo posljedica regularnog mamurluka, onda definitivno imate mnogo veći problem. Vaš organizam vam tada govori da se nešto ozbiljno dešava ispod površine.

Vaše tijelo ne može prirodno da dehidrira preko noći. Naučnici su još 2010. godine došli do saznanja da vaš unutrašnji sat ili srčani ritam tačno određuje koliko vode možete da izgubite tokom prosječnog vremena spavanja.

 

 

Međutim, može se desiti da se hidriranost poremeti tokom starenja ili uslijed neke druge neregularnosti u organizmu. Krivci za ovo stanje mogu da budu hormoni, poremećaj sna, promjena životnog balansa. A možda se radi o nekom ozbiljnijem oboljenju na koje treba posebno obratiti pažnju.

Dehidracija može da se nastavi i u toku dana, pa je potrebno ispratiti stanje. Ako primijetite da vam je slaba koncentracija onda nema greške da ste izgubili puno tečnosti.

 

 

 

Gubite tečnost dok dišete

Poremećaj sna dovodi do gubitka tečnosti, to je i dokazano. Samo dok dišete vi možete da izgubite neku količinu tečnosti. Ipak, neki načini disanja dovode do većeg gubitka tečnosti, a najviše ako dišete na usta, hrčete ili imate apneu.

Apnea je poremećaj gdje se tokom sna javljaju prekidi u i disanju u gotovo istim intervalima. Bilo bi poželjno da neko ko je pored vas obrati pažnju i da vas upozori na to kako dišete dok spavate, jer je možda vrijeme da se javite doktoru.

Znojite se noću

Znojenje se može desiti zbog previsoke sobne temperature ili iz nekog ozbiljnijeg razloga. Čak i najobičnija infekcija može da prouzrokuje prekomjerno znojenje. Ipak, treba napomenuti da preznojavanje izazivaju i neke teške bolesti, od kojih je samo jedna poremećaj rada štitne žlijezde. Tako da ako primijetite ovaj simptom, ne bi bilo loše da se javite doktoru.

 

 

Pretoplo vam je u sobi

Temperatura prostorije u kojoj spavate bi trebalo da bude između 15 i 20 stepeni Celzijusa. Čak i ako vam se učini da vam je hladno u sobi prije nego što legnete, imajte na umu da ćete se dodatno zagrijati pod pokrivačem i da će vam tokom noći biti mnogo toplije. Nije na odmet da negdje u uglu imate regulator temperature koji će vas rasteretiti i nećete morati da vodite računa o ovom problemu. Visoka sobna temperatura dovodi do prekomjernog znojenja, ali i do prekomjernog mokrenja. Na oba načina gubite više tečnosti nego što bi trebalo.

Smanjen vam je nivo estrogena

Tokom vašeg menstrualnog ciklusa postoji cio jedan period tokom kojeg bi trebalo da vam nivo estrogena bude nizak. Tada je normalno da budete dehidrirani ujutru, jer tokom noći izlučujete veću količinu tečnosti. To je zato što je estrogen direktno povezan sa sposobnošću tijela da zadrži vlagu, prenosi Telegraf.rs. Neposredno prije menstruacije bi trebalo da unosite više tečnosti nego inače, jer su oba ženska hormona povezana sa nivoom tečnosti u organizmu.

 

 

Vježbate prekasno

Ukoliko vježbate neposredno prije spavanja, vaš metabolizam se prirodno ubrzava. On nastavlja da radi visokim tempom i u toku noći, a to dovodi do dehidracije tijela. Savetujemo vam da promijenite rutinu. Čak je i mnogo zdravije vježbati ujutru.

Vaši lijekovi imaju nuspojave

Mnogi lijekovi su vještački diuretici, a da to nije njihova osnovna svrha. Ukoliko pijete neku fiksnu terapiju, obratite pažnju na to kako se vaše tijelo ponaša. Ako izlučujete više tečnosti putem mokrenja ili ako se prekomjerno znojite, ne bi bilo loše da to napomenete svom ljekaru kako bi se možda uspostavila neka druga terapija.

Napominjemo da lijekovi koji najviše protjeruju tečnost iz vašeg organizma su oni za snižavanje visokog krvnog pritiska, kao i oni za regulisanje srčanog ritma.

 

 

 

 

 

 

hayat

 1,498 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *