Evo šta pušenje radi vašem tijelu i mišićima!

Evo šta pušenje radi vašem tijelu i mišićima!

Tim koji se bavio ovim istraživanjem objavio je zapanjujuće novo otkriće vezano za pušenje u kome se, između ostalog, kaže da “Adolescenti, a posebno djevojke, često vjeruju da je pušenje djelotvorno sredstvo za držanje tjelesne težine pod kontrolom”. Prema najnovijem istraživanju bečkih naučnika, pušači imaju veću težinu i lošiju krvnu sliku.

 

(Foto: Ilustracija)

Naime, vjeruju da je prestanak pušenja povezan za dobijanjem tjelesne mase. Međutim, to ne znači da se pušenjem “topi” tjelesna masnoća, nego dolazi do smanjenja mišićne mase, kažu stručnjaci. Naučnici su analizirali podatke od 986 službenika banke u Austriji, odnosno njihove godišnje sistematske preglede.
Proučavalo se ko puši, tjelesna aktivnost, ishrana, težina, visina, procenat masti u tijelu, obim stomaka i laboratorijske vrijednosti (šećer u krvi, masnoće itd.) Rezultati su pokazali sljedeće: Između nepušača, pušača i bivših pušača nije bilo značajne razlike u procentu tjelesne mase. Ali oni koji su popušili više cigareta – imali su veći indeks masti u tijelu.

 

 

Osobe koje su manje, odnosno umjereno konzumirale cigarete bile su u prosjeku teške 71 kilogram, a hronični pušači čak 10 kilograma više! Vrijednost procenta masti u tijelu prve dvije grupe nalazi se, u prosjeku, nešto ispod 24, a kod hroničnih pušača 27,5 – što jasno ukazuje na prekomjernu tjelesnu težinu.

 

 

I kod krvne slike bilo je razlika između pušača i nepušača, kao i kod muškaraca i žena. Tako su pušači imali više bijelih krvnih zrna, što eventualno može ukazati na povećane upalne parametre. .

 1,181 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *