Evo šta da uradite ako dijete ne želi piti vodu?

Evo šta da uradite ako dijete ne želi piti vodu?

Donosimo vam četiri načina kako da potaknete dijete da pije više vode • Nutricionistica Sally Kuzemchak savjetuje da djeci ne dopuštate da piju zaslađene sokove umjesto vode

 

 

 

VODA je najbolja za hidratizaciju i za zdravlje, ali neka djeca jednostavno ne vole njen okus. Donosimo vam četiri načina kako da potaknete dijete da pije više vode.
Nutricionistica Sally Kuzemchak savjetuje da djeci ne dopuštate da piju zaslađene sokove umjesto vode. Razlog za to je što je pitka voda puno zdravija za njih, piše Parents.com.
“Prema podacima vlade, jedno od četiri djece i adolescenata u SAD-u UOPĆE ne konzumira običnu vodu!” kaže istraživač Adam Seal.
Slikovni rezultat za dijete voda
Razlog tome je, kako vjeruje, ograničen pristup vodi tijekom školskog dana, jer mnoge kantine u američkim školama ne prodaju vodu. Nedavno objavljena studija pokazala je da su djeca od 8 do 14 godina starosti koja piju  vodu ili mlijeko imala bolju hidrataciju od one djece koja su uglavnom pila sokove i gazirana pića. Također, studija je dokazala i vezu između zaslađenih sokova i pretilosti.
Nutricionistica Sally savjetuje kako da vaše dijete, koje ne voli okus vode, popije što više.
1. Uhvatite ih kad su žedni
Pokušavam se pobrinuti da je voda dostupna kad je moj sin zaista umoran i žedan, npr. nakon trčanja, te tako želim da vodu poveže s gašenjem žeđi. Pokušavam mu objasniti kako je voda najbolji izbor kada ste zagrijani  i žedni.
2. Ne zabranjujte sokove u potpunosti
Djeci dopuštam da piju neke niskokalorične napitke, sve dok oni nisu prepuni aroma i umjetnih sladila. Također dopuštam da piju i sokove sa stopostotnim udjelom voća. Međutim, iako im ponekad dopustim da popiju gazirane sokove, bojim se da će razviti lošu naviku jer aroma koja se u njima nalazi smanjuje pH vrijednost do točke da postaje loša za zubnu caklinu.
3. Aromatizirajte vodu
Umjesto da kupujete skupu aromatiziranu vodu napravite je sami. Osim što je zdravija, vaše dijete može izabrati koji okus želi, poput malina, limuna, jagode, krastavca. Probajte i ukus manga.
4. Spremite mu bočicu vode za školu
Ako dijete ne može kupiti vodu u kantini, obavezno mu u ruksak stavite jednu bočicu vode. Tako će dijete steći naviku da pije vodu kada je žedno.
Također se pobrinite i da dijete i kada je kod kuće što više pije vodu. Tijekom objeda neka je na stolu pored tanjura i čaša vode.

A najbolji primjer mu možete dati vi. Ako dijete vidi da roditelji vole i piju vodu, sigurno će je i ono voljeti. Bitno je da dijete stekne naviku da pije vodu kada je malo pa poslije nećete imati problema.

 

 

 

 

 

index mame

 1,329 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *