Evo kakve sve opasnosti krije omiljena ljetna poslastica SLADOLED

Evo kakve sve opasnosti krije omiljena ljetna poslastica SLADOLED

 

 

 

 

Ljeto se ne može zamisliti bez osvježavajućeg sladoleda.

Međutim, postoje i oni koji uskraćuju sladoled sebi i svojim bližnjima jer su puni hemije ,aditiva, vještačkih boja i aroma, stabilizatora i nepoznatih sastojaka.

 

 

 

 

– Na našem tržištu postoji sladoled na štapiću čijom ste konzumacijom unijeli čak 85% dnevnog referentnog unosa zasićenih masnih kiselina (mereno u odnosu na odraslu žensku osobu). To znači ako djetetu kupujete dva takva sladoleda dnevno u kontinuitetu (preko 200% za dijete), velika je verovatnoća da će dijete biti gojazno i da će imati zdravstvenih problema (povišeni holesterol, srčane smetnje). To je činjenica, to jasno pokazuju nutritivne tabele – kaže Miroslav Otašević, inženjer prehrambene tehnologije, prenosi Blic.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sa šećerima i mastima je malo bolje stanje. Konzumacijom pojedinih sladoleda na štapiću, vjerovali ili ne, unijeli smo šećera i masti koliko i jednim obrokom. Dakle, samo jedan sladoled dnevno u ljetnjim mjesecima dovoljan je da nas odvede u gojaznost.

 

 

 

 

 

Karagenan (dobija se iz crvenih algi) i koristi se kao zgušnjivač, sredstvo za želiranje, stabilizator. Pojedini autori tvrde da karagenan izaziva upale (posebno probavnog trakta). U pojedinim zemljama su zajednice potrošača tražile isticanje ovog sastojka na ambalaži.

Guar-guma (dobija se iz semena guar biljke) se koristi kao zgušnjivač, stabilizator. Ima laksativni efekat. Utiče na gasove, nadimanje i nekonzistentnu stolicu.

 

 

 

 

 

I za kraj, ističe Miroslav Otašević, treba imati na umu da se sastavi sladoleda na tržištu veoma razlikuju, pa tako možete da nađete one katastrofalne po sastavu, do onih kojima je prihvatljivo počastiti se povremeno – samo ćete te druge morati da tražite strpljivije.

 

 

 

 

 

 1,243 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *