EVO KAKO ZNATI JE LI NALAZ KRVI ZAPRAVO LOŠ

EVO KAKO ZNATI JE LI NALAZ KRVI ZAPRAVO LOŠ

Danas je dokazano da vrijednost ukupnog holesterola zapravo ne govori puno o eventualnom riziku za razvoj bolesti. Potrebno je promatrati omjer ukupnog i HDL (dobrog) holesterola. Idealno je taj omjer držati na 4.

 

 

 

Povišene količine holesterola mogu opteretiti stanice, od kojih su najosjetljivije stanice na stijenkama krvnih žila (endotelne stanice). Zbog toga je holesterol i poznat kao jedan od glavnih čimbenik rizika za nastanak krvožilnih bolesti. Mjerimo ga jednostavnom krvnom pretragom, a gledamo ukupni holesterol, LDL, HDL i trigliceride.

Slikovni rezultat za nalaz krvi

 

 

LDL HOLESTEROL Čestice LDL (Low Density Lipoprotein) glavni su nositelji kolesterola u krvi. Svaka od njih sadrži oko 1500 molekula estera kolesterola. Preporučena vrijednost LDL-a treba biti niža od 3,0 mmol/l, ali to nije tako jednostavno procijeniti jer postoje LDL čestice raznih veličina. Nažalost, laboratoriji obično mjere samo ukupnu koncentraciju LDL kolesterola u krvi, a to nam ništa ne govori o vrsti njegovih čestica.

Dobro je znati da postoje male, guste čestice LDL kolesterola koje su opasne jer lakše oksidiraju, a samo oksidirani holesterol može stvoriti opasne naslage na žilama. Postoje i velike, prozračne čestice LDL-a koje su manje opasne.

 

 

HDL HOLESTEROL HDL ili High Density Lipoprotein nazivaju i dobrim, zaštitnim holesterolom. Nalaz viši od 1,0 mmol/l za muškarce i viši od 1,3 mmol/l za žene smatra se dobrim. Ako su vrijednosti niže, mogu ukazivati na rizik od srčanih bolesti.

 

 

TRIGLICERIDI Niska vrijednost je dobra (ispod 1,7 mmol/L). Razina viša od 1,7 govori nam o  pretjeranom unosu ugljikohidrata i masti. Trigliceridi nastaju u jetri od prevelike količine šećera i masti koji nisu iskorišteni za energiju. Izvor ovog šećera je sva hrana bogata ugljikohidratima, osobito rafinirani šećer i bijelo brašno. Niska vrijednost triglicerida i visoka vrijednost HDL-a je dobar nalaz te ukazuje da su LDL čestice velike i neopasne, pa u tom slučaju veća vrijednost LDL-a ne predstavlja rizik.

Međutim, visoka vrijednost triglicerida i niska vrijednost HDL-a ukazuju na to da su LDL čestice male i opasne, pa je u tom slučaju visoki LDL – loš.

 

 

 

UKUPNI HOLESTEROL

Danas je dokazano da vrijednost ukupnog holesterola zapravo ne govori puno o eventualnom riziku za razvoj bolesti. Potrebno je promatrati omjer ukupnog i HDL holesterola.

 

 

 

Ako je omjer ukupnog holesterola i HDL-a:

  • manji od 6, to je dobro,
  •     manji od 5 – još bolje,
  •     a manji od 4 – najbolje.

Npr. ako je ukupni holesterol 8, a HDL 2, omjer je 8:2 = 4, što je odlično. No ako je ukupni holesterol 8, a HDL samo 1, tada je omjer 8:1 = 8, što je loše.Pravila prije vađenja krvi

 

 

 

Da bi nalaz bio relevantan, prilikom određivanja vrijednosti holesterola u krvi valja se pridržavati sljedećeg:

  • 48 sati prije uzimanja uzorka krvi izbjegavati intenzivnu tjelesnu aktivnost ne uzimati alkohol
  • 24 sata prije uzimanja uzorka krvi uzimati uobičajene obroke, ali ne premasne
  • 12 sati prije uzimanja uzorka krvi ne uzimati nikakvu hranu, ne piti alkohol, kafu i ne pušiti; voda je dopuštena

Vrlo je važno! Vađenje krvi treba odgoditi za barem osam sedmica ako smo preboljeli akutni infarkt srca, akutnu bakterijsku ili virusnu infekciju, imali tešku traumu ili hiruršku operaciju.

 

 

 

 

(Zivim)

 1,540 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *