Evo kako je petak 13. postao nesretan

Evo kako je petak 13. postao nesretan

 

Kako to većinom biva, iako na “zlokobni” petak 13. nije zabilježen veći broj nesreća, ovaj dan je postao najnepoželjniji od svih, a legende o njemu poslužile su kao nepresušan izvor inspiracije tvorcima horor filmova.

 

 

Crni petak na burzi možda je najzapamćeniji trenutak u novijoj povijesti. Naime, 1927. godine dogodio se neviđen krah na burzama, što je rezultiralo velikim brojem samoubojstava. Nakon astronomskih gubitaka ljudi su se počeli bacati s Wall Streeta, a mnogi su ta bizarna samoubojstva pripisali petku 13.

 

 

Ako ćemo ići još dublje u povijest, u njoj se isprepliću razne legende. Kršćani će spomenuti kako je Isus razapet na “crni petak”, dok su stari Rimljani bili uvjereni kako se vještice okupljaju u grupama po 12, a da je 13. član sami vrag.

 

 

 

Povijesne činjenice 

Skandinavski mitovi vežu se uz “prokletstvo broja 13”. Legenda kaže kako je na večeru dvanaestero bogova došao i trinaesti gost. On je navodno slijepog boga tame Hodera naveo da ubije boga veselja Baldera.

I pokolj templara. 1307. godine od strane Filipa IV, francuskog kralja, navodno se dogodio na petak 13. kada je uhitio i ubio stotine ovih vitezova.

 

 

 

Velika slučajnost, reći će mnogi.

Čini se kako trinaesti gost, uvijek ispadne višak. Navodi se kako postoji 12 apostola, mjeseca u godini, plemena Izraelovih… Ako dodamo još jednoga, narušava se prirodni sklad.

 

 

Ipak, petak 13. dan je kao i svaki drugi, a ako imate neobjašnjiv strah od njega, imamo za vas i objašnjenje – bolujete od fobije koja se zove paraskavedekatriafobija.

 

 1,414 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *