Evo kada trebate izbjegavati sodu bikarbonu!

Evo kada trebate izbjegavati sodu bikarbonu!

Soda bikarbona jedna je od stvari koje uvijek imate pri ruci. Koristi se za kuhanje, ali mnogi ju upotrebljavaju i za mnoge druge stvari, a najviše za čišćenje i uklanjanje neugodnih mirisa.

Soda ima bogata abrazivna svojstva pa u kombinaciji s limunom i octom daje moćno i učinkovito sredstvo za uklanjanje tvrdokornih mrlja.

Ipak, ne smijete ju koristiti za čišćenje svega jer može uništiti neke predmet. Upravo abrazivna svojstva mogu oštetiti i oslabiti vaš nakit i posuđe pa pripazite sljedeći put kad budete čistili ove stvari.

Aluminijsko posuđe

Svi koji redovito čiste posuđe sa sodom bikarbonom i octom znaju da za najbolje rezultate trebaju ostaviti smjesu neko vrijeme da počne djelovati. Ostaci hrane se teže skidaju pa je potrebno namočiti sredstvo i ostaviti da djeluje, ali namakanje sode bikarbone može uzrokovati oksidaciju metalnog posuđa i promjenu boje. Zato se držite deterdženta za suđe i vruće vode jer ćete inače morati kupovati novo posuđe.

 

Evo kada trebate izbjegavati sodu bikarbonu!

Zlatni predmeti

Iako sigurno nemate zlatne statue kod kuće koje treba redovito polirati, dobro je da pripazite na zlato. Vaš omiljeni nakit ili posuđe koje vam je ostavila baka može se oštetiti ako ga čistite sa sodom. Radije uzmite nježnije sredstvo namijenjeno čišćenju zlata ili se poslužite trikom i uronite svoj nakit u coca colu.

Srebrni predmeti

Ako želite očistiti svoje srebrno posuđe i nakit, obavezno izbjegavajte sodu bikarbonu, posebno ako je riječ o starijim predmetima koji su već lagano izgubili boju. Isto vrijedi i za tirkiz i bisere, jer će ih jačina sode uništiti. Najbolje bi bilo da sve osjetljive stvari, kao i one starije predmete koje ste naslijedili, odnesete profesionalcu jer ćete tako biti sigurni da će ostati čitavi i blistavi.

 

Mramorne površine

Kada mramorne površine dođu u dodir s mješavinom sode bikarbone i octa, nastaje kemijska reakcija poznata kao korozija ili nagrizanje površine. Osim toga, postoje sredstva namijenjena čišćenju mramornih površina (kuhinja i pločica), a uvijek možete koristiti deterdžent i vruću vodu, oni će omekšati prljavštinu i ukloniti nečistoće.

 1,377 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *