E OVO JE OPASAN VIRUS – OTKRIVEN NOV SLUČAJ EBOLE U OBALI SLONOVAČE A NIJE JE BILO 25 GODINA!

E OVO JE OPASAN VIRUS – OTKRIVEN NOV SLUČAJ EBOLE U OBALI SLONOVAČE A NIJE JE BILO 25 GODINA!

Zapadno-afrička država Obala Slonovače proglasila je izbijanje virusa ebole nakon što je otkrila prvi slučaj u zemlji posle više od dve decenije, a Svetska Zdravstvena Organizacija alarmirala je sve institucije u toj državi zbog mogućeg širenja ovog opasnog virusa.

Pacijent koji je nedavno putovao iz Gvineje bio je pozitivan na ebolu, potvrdilo je u subotu Ministarstvo zdravlja Obale Slonovače (Cote d’Ivoire), obavestila je SZO. Pacijent je hospitalizovan sa groznicom nakon što je ranije ove nedelje stigao u Abidžan, glavni grad zemlje i njen najveći grad.

First Ebola case in Ivory Coast since 1994: is a new epidemic looming?

“Izuzetno je zabrinjavajuće što je ova epidemija proglašena u Abidžanu, metropoli od više od četiri miliona ljudi”, rekao je dr. Matshidiso Moeti, regionalni direktor SZO za Afriku.

 

https://twitter.com/WHOAFRO/status/1426648731101843465?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1426648731101843465%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fnultatacka.rs%2Fovo-vec-jeste-opasno-obala-slonovace-otkrila-nov-slucaj-ebole-nije-je-bilo-25-godina%2F
 

Slučaj je postao prvi u zemlji od 1994. godine, kada se etnolog zarazio virusom nakon što je obavio obdukciju bolesne šimpanze. Obala Slonovače pošteđena je tokom zapadnoafričke epidemije ebole 2014-2016 koja je krenula iz Gvineje i odnela najmanje 11.325 života, a slučajevi su tada bili prijavljeni i u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Od tada je zabeležen niz izbijanja ebole, posebno u Demokratskoj Republici Kongo, koja je u maju ranije za manje od tri godine doživela četvrtu epidemiju. Gvineja je, međutim, tek u februaru ove godine objavila o svom prvom izbijanju bolesti od epidemije, što je izazvalo ponovne strahove o potencijalnom ponavljanju scenarija 2014-2016. U martu je SZO procenila rizik da će se epidemija ebole preliti na susedne zemlje, uključujući Obalu Slonovače, kao „veoma visok“.

Nije jasno da li se novootkriveni slučaj može pratiti od izbijanja epidemije u Gvineji, koja je zvanično proglašena u junu, pri čemu je SZO u subotu napomenula da „nema naznaka da je trenutni slučaj u Obali Slonovače povezan sa ranijim. izbijanje u Gvineji “.

Kao deo svojih napora za suzbijanje širenja virusa, SZO je saopštila da će na Obalu Slonovače prebaciti oko 5.000 doza vakcine protiv ebole, prvobitno namenjene Gvineji. Vakcine će se davati zdravstvenim radnicima, onima koji prvi reaguju i poznatim kontaktima pacijenata pozitivnih na ebolu.

Napominjući da će takođe poslati tim stručnjaka koji će pomoći u traženju kontakata, lečenju, SZO tvrdi da zemlju ne treba zatvarati, zabranjivati putovanja i pozvala je državu Obale Slonovače da ne zatvara svoje granice.

 

 

 

 

 

Nulta Tačka/RT

 1,276 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *