Dokazano: Od sjedenja na hladnom betonu nećete se prehladiti!

Dokazano: Od sjedenja na hladnom betonu nećete se prehladiti!

Svaka druga žena barem jednom u životu ima tegobe izazvane upalom bešike, što je naučnike sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka navelo na zaključak da su žene podložne zapaljenjima zato što nose suknje, tanke čarape i oskudan donji veš.

Prema toj teoriji, izloženost hladnoći pogoduje infekcijama.

Godine 1992. naučnici su sproveli eksperiment u kome je 29 žena pola sata držalo stopala u hladnoj vodi. Sve one su tokom 12 mjeseci prije eksperimenta već jednom imale upalu bešike, a poslije hladne kupke pet njih se ponovo razboljelo.

 

 

 

Iako je istraživanje malog obima, pa samim tim i nije toliko mjerodavno, stručnjaci i danas savjetuju osetljivim ženama da se čuvaju hladnoće.

– Ako ste osjetljivi, treba da utoplite noge i ne smijete da sjedite predugo na hladnoj površini – kaže njemački urolog Danijela Šulc-Lampel. Ko nije osjetljiv, ne mora toliko da pazi, jer samo hladnoća ne može uzrokovati zapaljenje bešike.

Osnovni preduslov da uopšte dođe do infekcije jeste da klice dospiju u mokraćne puteve. Uglavnom je riječ o takozvanim uropatogenima Ešerihiji koli, koji su razvili izuzetne sposobnosti za preživljavanje u bešici. Kod žena to mnogo lakše uspijevaju, pa je to i razlog što one češće obolijevaju: dok bakterije kod muškarca moraju da se popnu uz mokraćni kanal dug 20-25 centimetara, prije nego što stignu do bešike, kod žena treba da pređu svega četiri centimetra.

 

 

http://aura.ba//wp-content/uploads/2017/05/sjedenje-na-betonu.jpg

 

 

– Izazivači uglavnom dolaze iz crijeva pacijentkinje – objašnjava urolog. Put od čmara do mokraćnog kanala savladavaju uz pomoć mehaničke sile. Samim tim, najljepša sporedna stvar na svijetu postaje jedan od najvećih faktora rizika od upale bešike: seks. Nije slučajno što je bolest poznata i kao “bolest medenog mjeseca”.

Ipak, postoji način da spriječite upalu bešike. Pored raznih preparata koji se mogu nabaviti u apoteci, postoji i niz domaćih sredstava. Preporučljivo je uzimati mnogo tečnosti (oko 1,5 litara dnevno). Više ne bi trebalo da unosite, jer ćete razrijediti supstance u mokraći koje sprječavaju razvoj bakterija. Studije pokazuju i da sok od brusnice i kapsule na bazi ovih plodova sprječavaju zapaljenje bešike.

 

 

 

Zaključak: Upalu bešike ne izaziva hladnoća, već bakterije. Ako ste osjetljivi, bolje ne sjedajte na hladne površine kako biste zaštitili imunološki sistem, a svi ostali mogu opušteno da uživaju u proljetnom pikniku.

 

 

 

(slobodna bosna)

 1,147 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *