“DOBRODOŠLI U NACISTIČKU NJEMAČKU”: GRADONAČELNIK SIDNEJA UPOREĐUJE NOVE ZAKONE O ZAKLJUČAVANJU SA REŽIMOM IZ HITLEROVOG VREMENA

“DOBRODOŠLI U NACISTIČKU NJEMAČKU”: GRADONAČELNIK SIDNEJA UPOREĐUJE NOVE ZAKONE O ZAKLJUČAVANJU SA REŽIMOM IZ HITLEROVOG VREMENA

Zvaničnik zapadnog Sidneja uporedio je najnovije mere protiv Covid-a koje je na njegovo područje uvela državna vlada Novog Južnog Velsa(NSW) sa vremenima nacističke Nemačke. Njegov komentar, kasnije uklonjen, izazvao je buru na društvenim mrežama.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Gradonačelnik Steve Christou iz Gradskog veća Cumberland-a tvitovao je u petak zvaničnu grafiku koja ilustruje nova pravila zaključavanja. Nakon što je postavio sliku koja upozorava stanovnike na obavezu koja od njih zahteva da imaju dozvolu da napuste region i da registruju svoje lične podatke kako bi im bilo dozvoljeno da posete „prijatelja“ u dometu od pet kilometara (tri milje), napisao je: „Dobro došli u nacističku Nemačku“. Komentar odbornika, koji za sebe kaže da „ima tendenciju da govori ono što misli“, kasnije je izbrisan.

Zvaničnik je ranije izrazio protivljenje pooštravanju pravila karantina i svakoj obaveznoj vakcinaciji, opisujući situaciju kao “diktatorsko ludilo”.

RT

Njegov poslednji provokativni tvit bio je javno dostupan dovoljno dugo da izazove niz reakcija.

Neki su to nazvali „odvratnim“ i „uvredljivim“ za preživele holokausta, dok su drugi pozvali Christou-a da ga izbriše. Nasuprot tome, bilo je onih koji su ga očigledno podržavali.

Nekoliko komentatora pozvalo je gradonačelnika da se povuče, među njima i ministar policije i hitnih službi NSW-a, David Elliott, koji je rekao da je komentar “najgnusnija stvar”.

 

 

Prema najnovijim izmenama pravila zaključavanja, stanovnicima nekoliko oblasti Sidneja, uključujući Cumberland, prepolovljen je dozvoljeni radijus putovanja. Oni koji žele da prevaziđu to, morali bi da podnesu zahtev za dobijanje dozvole. Samo jedna osoba iz svakog domaćinstva, osim u posebnim okolnostima, može napustiti dom u bilo koje vreme radi obavljanja bitnih poslova. Stotine pripadnika odbrambenih snaga, uključujući teško naoružane oficire voda, raspoređeno je kako bi se osiguralo poštovanje pravila. Dodatnih 500 vojnika patroliraće u stambenim područjima Sidneja od ponedeljka, dok agencije za sprovođenje zakona NSW-a započinju operaciju “boravka kod kuće”. Postavljene su blokade na putevima, a policija zaustavlja vozače radi provere njihovih identifikacionih dokumenata u velikoj vežbi usklađenosti.

Dodatno ogorčenje javnosti i frustraciju, predstavlja način na koji su vlasti najavile zatvaranje države na društvenim mrežama, a ne na zvaničnoj konferenciji za novinare.

Kako je region bio sve dublje zatvoren, premijerka NSW-a Gladis Berejiklian rekla je da je ovo najgora situacija u kojoj se “država nalazi od prvog dana pandemije”. Vlasti kažu da su stroge mere neophodne za rešavanje pogoršanja situacije s Covid-19 u regionu, gde je u subotu zabeleženo 466 novih lokalnih slučajeva. Komesar policije NSW-a Michael Fuller rekao je da se nije „izvinio“ što je nametnuo „neke od najjačih zakona, a neke od najjačih policijskih akcija će tek stići“, dodajući: „Nemojte mi pisati i žaliti se. Dali smo više nego dovoljno upozorenja i to vreme je prošlo.”

 

 

 

nultatacka.rs

 1,142 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *