DJETETU OD TRI GODINE JE U NJEMAČKOJ ODBIJENO LIJEČENJE SRCA JER MU RODITELJI NISU VAKCINISANI

DJETETU OD TRI GODINE JE U NJEMAČKOJ ODBIJENO LIJEČENJE SRCA JER MU RODITELJI NISU VAKCINISANI

Bolnice u više zemalja su navodno odbile da leče trogodišnjeg dečaka sa ozbiljnim srčanim oboljenjem jer njegovi roditelji nisu vakcinisani protiv COVID-19.

Bolnice su se suočile sa kritikama zbog davanja prioriteta transplantacijama vakcinisanih osoba, a neki zdravstveni radnici su izrazili frustraciju zbog toga što moraju da leče velik broj nevakcinisanih ljudi. Za dečaka na Kipru, vakcinacija je otežala roditeljima da pronađu bolnicu za lečenje koja bi ga prihvatila.

Dečak je hospitalizovan zbog srčanog problema, navodi Politiko, a bolnice na Kipru nisu mogle da obave operaciju. Dakle, ministarstvo zdravlja je organizovalo da dečak bude prebačen u Nemačku na proceduru.

Let je trebalo da se obavi u četvrtak, ali je u poslednjem trenutku bolnica u Frankfurtu rekla vlastima na Kipru da se operacija neće desiti. Bolnica je navodno kao razlog navela da roditelji nisu primili vakcinu protiv COVID-19.

 

 

TROGODIŠNJEM DETETU JE ODBIJENO LEČENJE SRCA JER MU RODITELJI NISU VAKCINISANI

 

Zvaničnik nemačkog ministarstva zdravlja rekao je za Politiko da, iako ne postoji zabrana lečenja nevakcinisanih pacijenata, bolnice mogu da primenjuju svoja ograničenja. Kiparske vlasti su navodno predložile drugačije putovanje sa starateljima dečaka u Nemačku, ali nisu uspele da ubede bolnicu.

Zvaničnici na Kipru tražili su lečenje za dečaka u Ujedinjenom Kraljevstvu i Izraelu, ali su obe zemlje odbile da leče dečaka zbog njegovih nevakcinisanih roditelja. In-Cyprus je izvestio da je Kristina Janaki, stalna sekretarka kiparskog ministarstva zdravlja, rekla da je zemlja postigla sporazum sa Izraelom koji će omogućiti da dete bude prebačeno u ponedeljak. Međutim, Janaki se zabrinula da će biti prekasno i da bi dečaka tokom vikenda mogli prebaciti u bolnicu u Grčkoj.

Aleksej Matvejev, dečakov otac, rekao je In-Cyprus-u da su on i njegova supruga dobili prvu dozu vakcine Pfizer u četvrtak, ali da će proći nedelje pre nego što se smatraju potpuno vakcinisanim prema standardima nemačke bolnice.

 

„Nisam bio svestan da se od roditelja zahteva vakcinacija u Nemačkoj da bi njihova deca imala operaciju, inače bih to uradio“, rekao je Matvejev.

Matvejev je rekao da je oklevao da se vakciniše jer je zdrav. Iako poriče da je bio svestan potrebe da se vakciniše, Janaki je rekla da je saopštila roditeljima o tom zahtevu i predložila im da dobiju vakcinu Johnson & Johnson, pošto je vakcina sa jednom dozom, a ne sa dve doze kao Pfizer.

Newsweek je zatražio komentar od kiparskog Ministarstva zdravlja.

 

Porodica je mogla da otputuje u Nemačku na operaciju tokom ovog leta, navodi Politiko. U to vreme, zvaničnici su zahtevali samo PCR test, a zvaničnici na Kipru su rekli da su roditeljima rekli da se pravila mogu promeniti.

Dr Avraam Elija, načelnik pedijatrijske klinike bolnice Makarios, gde se dete leči, rekao je u petak za Kipar mejl da je dete stabilno, ali da bi bilo idealno da bude prebačeno u Nemačku, pošto se tamo ranije lečio.

Dok je ministar zdravlja Mihalis Hadžipantelas bio „tužan“ što je dete odbijeno zbog statusa vakcinacije njegovih roditelja, on je rekao da ministarstvo zdravlja poštuje mere predostrožnosti drugih zemalja u vezi sa COVID-19.

 

 

 

 

Nulta Tačka/Newsweek

 715 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *