DIREKTOR BioNTech-a IZJAVIO DA ĆE NOVA VRSTA VAKCINE PROTIV PREHLADE BITI POTREBNA 2022

DIREKTOR BioNTech-a IZJAVIO DA ĆE NOVA VRSTA VAKCINE PROTIV PREHLADE BITI POTREBNA 2022

Nova studija koja čeka na recenziju otkrila je da oni koji su primili pune dve doze vakcine proizvođača Pfizer-BioNTech protiv COVID-19 poseduju visok nivo neutralizirajućih antitela za borbu protiv izvornog soja zarazne bolesti. Međutim, ovi nivoi značajno opadaju, gotovo deset puta, u roku od sedam meseci nakon druge doze.

Uğur Şahin, suosnivač i glavni izvršni direktor BioNTech-a, rekao je za Financial Times u nedavnom intervjuu da, iako sadašnje varijante COVID-19, poput visoko prenosive Delta varijante, verovatno neće ugroziti originalne formule vakcina, ovom luksuzu bi mogao doći kraj.

“Ove godine (druga formula vakcina) potpuno je nepotrebna, ali do sredine sledeće godine mogla bi biti drugačija situacija”, izjavio je Şahin. “Ovo je kontinuirana evolucija i ta je evolucija tek počela”.

BioNTech, nemačka kompanija koja je sa američkom farmaceutskom kompanijom Pfizer Inc. razvila vakcinu protiv COVID-19, nedavno je američkim regulatorima dostavila podatke o upotrebi svoje vakcine kod dece od pet do 11 godina.

Kako se sve više saznaje o najboljoj odbrani od novih sojeva COVID-19, čini se da srodna istraživanja o vakcini Pfizer-BioNTech pokazuju da su učesnici ispitivanja imali značajno smanjenje antitela u prvih nekoliko meseci.

“Naša studija pokazuje da vakcinacija vakcinom Pfizer-BioNTech izaziva visoke nivoe neutralizirajućih antitela protiv izvorne varijante covid-a, ali ti nivoi padaju gotovo 10 puta za sedam meseci” nakon prve doze, istraživači Bali Pulendran sa Univerziteta Stanford i Mehul Suthar Univerziteta Emory izjavili su za Reuters, u izjavi poslanoj putem e-pošte.

 

 

 

 

 

Nulta Tačka/SputnikNews

 1,119 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *