Dan nakon vakcine vas boli ruka? Evo zašto je to dobro

Dan nakon vakcine vas boli ruka? Evo zašto je to dobro

Zašto nas ruka boli dan nakon što smo se vakcinisali? Ustvari, može nam biti drago da nas boli. To znači da vakcina dobro djeluje. Richard Zimmerman, profesor obiteljske medicine na Sveučilištu Pittsburgh, objašnjava da to što nas boli ruka nije zbog samog uboda iglom nego se radi o tome kako tijelo reagira na injekciju, piše Popular Science. Cjepivo protiv gripe sastoji se od oslabljenih ili mrtvih virusa gripe ili dijelova mrtvih virusa.

 

 

 

Antigeni u cjepivu stimuliraju imunološki sustav da proizvede antitijela protiv tog soja te ga u ranom stadiju prepoznaje, napada i uništava. Antigeni su proteini koji omogućavaju bijelim krvnim stanicama da prepoznaju strano tijelo unutar organizma, kao viruse. Jednom kada smo zaraženi određenim virusom, izgrađujemo prirodni imunitet jer ga tijelo nauči prepoznavati kao opasan pa ako se vrati, imunološki sustav je spreman za borbu.

Ne zna se zašto neka cjepiva bole jače

Ako recept za godišnje cjepivo nije pogodilo aktualni virus gripe, izgradit ćemo imunitet na pogrešnu vrstu. Kada primimo cjepivo antigeni se deponiraju unutar mišića ruke. Imunološki sustav tada prepoznaje neaktivni virus kao strano tijelo i počinje napad. Neke će imunološke stanice antigene odnijeti u druge dijelove tijela, druge će poslati poziv za pomoć, a sve to izaziva upalu. Tijelo reagira da bi se spasilo. Ta upala je ono što izaziva bol u ruci. Zimmerman kaže da samo jedan od pet ljudi ima takvu lokalnu reakciju, a broj varira od cjepiva do cjepiva.

 

Slikovni rezultat za ruka bol

 

Nije da četiri osobe neće biti imune nego nemaju upalu do točke boli. Neke injekcije sa cjepivom bole jače i ne zna se sa sigurnošću zašto. Ako zanemarimo tipičan imunološki odgovor i toleranciju na bol od osobe do osobe, bol ovisi o tome koliko reakcije cjepivo izazove. Zimmerman kaže da neki vrlo jednostavni proteini kao cjepivo protiv hepatitisa B ne izazivaju veliku upalnu reakciju. Drugi kao vodene kozice, izazivaju veći metež u imunološkom sustavu pa bole jače. Neki puta se radi o aditivima cjepivu koji znaju potaknuti jaču reakciju. Općenito, što je reakcija jača to je bolji imunitet.

 1,354 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *