Dalekovodi: jedan od uzročnika leukemije kod djece!?

Dalekovodi: jedan od uzročnika leukemije kod djece!?

Prema studiji Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma iz 2001. godine elektromagnetna polja veoma niske frekvencije (iz električnih uređaja) su kancerogena za ljude, što je bazirano na konzistentnim statističkim podacima o visokom nivou magnetnih polja u naseljenim mjestima sa naglim porastom slučajeva dječije leukemije

 

 

 

Naša tijela funkcioniraju zahvaljujući suptilnim elektro-hemijskim porukama i procesima koje ljudi danas tek počinju da shvataju. Samim tim nije teško razumjeti kako jaka elektromagnetna polja utječu na jedan takav sistem. Stav da je elektromagnetno zračenje kao posljedica rada el. uređaja i elektrovodova bezbjedno za zdravlje ljudi, jeste apsolutna arogancija i nepriznavanje ničeg drugog do sopstvenog naučno neosnovanog mišljenja.

 

 

 

Smrtnost

I dok mnogi sa punim žarom proglašavaju opasnost od štetnog zračenja varkom ili podvalom potkrepljujući to samo nizom titula pokraj svoga imena, ogroman broj ljudi, a naročito djece, obolijeva upravo od te sveprisutne pošasti modernog društva, koja za posljedicu ima pored mnogih drugih i sve češću bolest mladih naraštaja – dječiju leukemiju.

 

 

Nagli porast dječije leukemije, kod djece od 2 do 4 godine, pojavio se 1920. godine u Velikoj Britaniji, a nešto kasnije i u SAD. Od 1928 do 1932. godine, u državama sa preko 75% domaćinstava koje su imale el. energiju, smrtnost od leukemije kod djece do 4 godine je bila u porastu, dok je to u znatno manjoj mjeri bilo u mjestima sa tek djelimično provedenom el. energijom. Od 1949. do 1951. u svim američkim saveznim državama povećana je smrtnost djece od leukemije uzrasta od 2 do 4 godine.

 

 

Prva naučna studija koja je skrenula pažnju na ovu činjenicu je obavljena 1979. godine, kada su dvojica američkih epidemiologa tražili moguće uzroke za veliki broj slučajeva leukemije kod djece u jednoj od američkih država. Rezultati istraživanja su pokazali da je veliki procenat oboljele djece živio u kućama blizu visokonaponskih dalekovoda, gdje su elektromagnetna polja veoma velikog intenziteta.

 

 

 

Istraživanja

Nakon mnogih istraživanja koja su od tada provedena, „Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma“ je 2001. godine načinila pregled utjecaja elektromagnetnih polja na ljudsko zdravlje u kojoj je izjavila slijedeće:

  • Tokom istraživanja, posebnu pažnju smo posvetili leukemiji i tumoru mozga, kojih je prema novijim izvještajima sve više. Zaključak našeg istraživanja jeste da su elektromagnetna polja veoma niske frekvencije (iz električnih uređaja) kancerogena za ljude, što je bazirano na konzistentnim statističkim podacima o visokom nivou magnetnih polja u naseljenim mjestima sa naglim porastom slučajeva dječije leukemije.

Ovim istraživanjem je dokazano da djeca koja su izložena magnetnom polju od 4mG (miligausa) ili više, imaju mnogo veću mogućnost razvoja leukemije od one djece koja nisu izložena ovom nivou štetnog zračenja. Također je ustanovljeno da elektromagnetna polja vrste i intenziteta kakvog emituju visokonaponski dalekovodi utječu na ćelije ljudskog organizma tako da one počinju da se ponašaju na isti način kao i ćelije kada postanu kancerogene tj. rak-ćelije, što nakon određenog vremena i uzrokoje ovo maligno oboljenje.

 

 

 

Ko je na najjačem udaru?

Kineski istraživači su pronašli da djeca sa defektnim genom čija je uloga popravljanje oštećenja na DNK, a koja žive u blizini dalekovoda ili trafostanice imaju mnogo veću mogućnost za razvoj leukemije. Ovi naučnici su dokazali da kod osoba koje su konstantno izložene štetnom zračenju dolazi do većeg broja oštećenja DNK, ali da su oni, kod kojih je gen za opravku oštećenja defektan, mnogo skloniji za obolijevanje od karcinoma.

Djeca sa ovim vrstom gena, koja žive unutar 100 metara od izvora elektromagnetnog zračenja imaju preko deset puta veći procenat za dobivanje leukemije nego djeca kod koje je ovaj gen funkcionalan. Ova činjenica nam kazuje da je genetska predispozicija zajedno sa štetnim zračenjem veoma opasan spoj za zdravlje djece i da samim tim trebamo uložiti dodatni napor da bi naše najmlađe sačuvali od ovih opakih bolesti.

 

 

CT skeniranje

Tokom jedne od posjeta San Francisku, prisustvovala sam objavljivanju novih otkrića istraživača sa Kalifornijskog univerziteta, Odsjeka za unapređivanje zdravlja, koje se odnose na efekte štetnog zračenja na čovjeka. Otkrića donose dosad nepoznate činjenice o utjecaju rendgenskih pregleda na zdravlje djece.

Ustanovljeno je da rendgenske zrake značajno povećavaju rizik za razvoj leukemije kod djece. Čak i samo jedan rendgenski pregled povećava vjerovatnoću dobivanja određenih vrsta leukemije, što postavlja pitanje o bezbjednosti snimanja rendgenskim zrakama. Do ovog otkrića se došlo tokom studije o dječijoj leukemiji u Sjevernoj Kaliforniji, a nalazi su otkrili da trajno izlaganje čak i malim dozama radijacije može podstaći razvoj raka.

 

 

 

Mnogo gora situacija je sa upotrebom savremene kompjuterizovane tomografije ili CT-a koja emituje na stotine puta više jonizirajuće radijacije od x-zraka. Kada i obične rendgenske zrake povećavaju rizik od obolijevanja od leukemije, šta onda reći za CT skeniranje, koje u nekim slučajevima može generisati i 500 puta veću dozu radijacije od rendgenskog pregleda.

Od svih vrsta zračenja, najuspješnija zaštita se pokazala Cedar Neutralizer ploča, a u slučaju bolesti, Eliksir sa Kavkaza je lijek koji učinkovito suzbija i najteža oboljenja. Više informacija na broj 061/320-726 (Prof. dr. Šuhreta Trobradović).

 

 

 

 

 

aura.ba

 2,872 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *