DA LI ZNATE GDJE TREBA PROSUTI VRELO ULJE NAKON UPOTREBE?

DA LI ZNATE GDJE TREBA PROSUTI VRELO ULJE NAKON UPOTREBE?

Time što nakon prženja prosipamo ulje u sudoper pravimo veliku grešku jer pored toga što prljamo naše cijevi i začepimo ih, nepovratno zagađujemo životnu sredinu.

 

 

Postoji nekoliko načina da se riješite viška ulja i da pri tom ne zagađujete okolinu, ali i da ga ponovo sigurno upotrebite za spremanje hrane.

 

 

Ostavite ulje da se ohladi kako biste izbjegli rizik da se opečete dok ga odlažete. Nikada ne ostavljajte velike i teške posude pune vrelog ulja ili sipate vrelo ulje u smeće. Ostavite ulje da se ohladi ako treba i preko noći. Ako je ostala mala količina ulja u tavi, upijte je papirnim ubrusima i bacite ih u smeće.

 

 

Sipajte ulje u posudu sa poklopcem. Ako želite da opet iskoristite već korišteno ulje, potrudite se da posuda bude dobro oprana i suha. Plastične tegle od kikiriki putera su odlične za čuvanje ulja. Označite na tegli šta je unutra kako neko od ukućana ne bi slučajno iskoristio ulje. Prije nego ponovo upotrebite ulje procijedite ga kroz papir za filter kafu. Izbjegavajte upotrebu istog ulja više od dva puta.

 

 

Sipajte ulje u plastičnu kesu za smeće i bacite je u kontejner. Tako ćete zagaditi manje okolinu, jer vjerovali ili ne jedan litar bačenog ulja niz slivnik zagadi skoro jedan milion litara čiste vode. Pomenuta količina je količina vode koju čovjek u potrebi za punih 14 godina.

 1,526 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *