DA LI JE I KADA BEBI POTREBNO DAVATI VODU?

DA LI JE I KADA BEBI POTREBNO DAVATI VODU?

Mnogi pedijatri preporučuju da se bebama mlađim od šest mjeseci ne daje obična ili destilovana voda. Dojene bebe ne trebaju dodatnu vodu, majčino mlijeko sadrži dovoljno vode za bebe, čak i na velikim vrućinama.

 

Dok majčino mlijeko sadrži oko 88% vode, to ne važi za adaptirano mlijeko i mnogi pedijatri će preporučiti da se bebama hranjenim adpatiranim mlijekom ponudi voda nakon šest mjeseci starosti, odnosno onda kada im se počne uvoditi čvrsta hrana. Adaptirano mlijeko sadrži veće koncentracije soli i minerala od majčinog mlijeka, tako da je voda često potrebna za bubrege zbog dodatne količine soli koja se unosi. Također, bebe hranjene adaptiranim mlijekom brže gube vodu, tako da im je potrebno povremeno ponuditi koji gutljaj.

 

 

Za djecu mlađu od 1 godine – a posebno tokom prvih šest mjeseci života – ispijanje previše vode može biti opasno. Ukoliko dojenčad unosi previše vode, može doći i do takozvanog “trovanja vodom”.  Višak vode koju beba popije može uticati na normalnu razinu natrija u organizmu, te u rijetkim i ekstremnim slučajevima dovesti do napada, kome, ili čak oštećenja mozga.

– Majčino mlijeko i adaptirano mlijeko sadrže svu tekućinu koju zdrava beba treba. Ako majka osjeća da njeno dijete treba dodatnu vodu, količina vode koja se daje djetetu treba biti ograničena na nekoliko gutljaja, te se treba nuditi nakon hranjenja, kada je beba sita (bilo da se radi o dojenju ili hranjenju adaptiranim mlijekom) – kaže  James P. Keating medicinski direktor Dijagnostičkog centra dječije bosnice St. Louis.

 

 

Kada bebi počnu nicati zubići, potrebno je unositi dodatnu količinu fluorida. To je pravo vrijeme za uvođenje nekoliko gutljaja vode nakon obroka. Ukoliko beba ima povišenu tjelesnu temperaturu, pedijatar će savjetovati dodatni unos tekućine. I tada bebi treba dati da pije vodu, ili čak preparate koji će vratiti ravnotežu nivoa elektrolita u organizmu. Za svaki dodatni unos vode ili druge tekućine za bebu mlađu od šest mjeseci, potrebno se posavjetovati sa pedijatrom.

 

 

 

hayat

 1,675 total views,  4 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *