Da li ćete se razboljeti ako izađete na hladnoću s mokrom kosom?

Da li ćete se razboljeti ako izađete na hladnoću s mokrom kosom?

Nema više zabluda, ovo je prava istina!

 
Hladno, zimsko i suho vrijeme jedan je od najvećih neprijatelja vašoj kosi i koži. Niske temperature mogu na koži izazvati perutanje i svrbaž, iritaciju, a posledice niskih temperatura i loše njege, trpjeće i vaša kosa.

https://aura.ba/wp-content/uploads/2018/01/prehlada-freepik.jpg

Prvo da razjasnimo jedan od najčešćih mitova kada je riječ o kosi. Još od malena mnogi su od nas slušali kako nikako ne smijemo izaći napolje sa mokrom kosom. Bilo je tu stravičnih priča koje bi nas trebale spriječiti u tom naumu, poput onih da riskiramo “izliv krvi na mozak”, “upalu mozga”, ali i pluća i sl…

 

 

 

 

Kosa

Stručnjaci tvrde kako je riječ o mitu i vjerovatno nećete “zaraditi” niti prehladu”, ali ipak postoji dobar razlog da ne izlazite mokre kose u zimskim mjesecima.

“Razmislite logično, voda se smrzava, a smrznuće se i na vašoj kosi ako izlazite kada je temperatura dovoljno niska za smrzavanje. Tada će se pojaviti kristali na vašoj kosi i polomt će vlasi kose”, pojašnjava stručnjak za kosu Jehnna Mahoneyat Kennaland. ”Drugim riječima, kosa vam se može smrznuti i polomiti. ”

 

 

 

Proizvodi za kovrdžavu kosu

Koristite proizvode namijenjene kovrdžavoj kosi jer sadrže više hidratacije i zaštitnih komponenti. Ako imate ravnu i tanku kosu, svakako koristite manje količine ovakvih proizvoda. Takođe, treba da kosu tretirate sa proizvodima sa hranjivim sastojcima, poput maski. Tokom zimskih meseci posebno je bitno nahraniti kosu i koristiti balzame, serume, ulja i sl.

 

 

 

Perete kosu u prevrućoj vodi

Vruća voda isušuje kožu, ali i kosu i svakako bi trebalo izbjegavati.

 

 

 

Prečesto pranje kose

Trebalo bi izbjegavati i prati kosu previše. Tako ćete ukloniti prirodnu masnu zaštitu vlasišta, što može uzrokovati perutanje kože. Ako imate ravnu kosu trebali biste je prati svaka dva do tri dana, baš kao i lagano valovitu. Kovrdžavu kosu biste trebali prati svakih četiri do pet dana i jednom sedmično izrazito kovrdžavu.

 

 

 

 

aura

 1,508 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *