CIJENE VRTOGLAVO SKAČU! SVJETSKA GLAD KAO POSLJEDICA PREHLADE JE PRED VRATIMA!

CIJENE VRTOGLAVO SKAČU! SVJETSKA GLAD KAO POSLJEDICA PREHLADE JE PRED VRATIMA!

Prve nedelje septembra porasle su cene svih glavnih poljoprivrednih proizvoda u odnosu na prethodnu sedmicu, pokazuju podaci novosadske Produktne berze. Najviše je porasla cena soje, za 11,62 odsto.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Pšenica je bila najtraženija na robno-berzanskom tržištu, dok kukuruz već drugu nedelju za redom poskupljuje i već šest meseci mu je cena viša nego pšenici.

I globalne cene su naglo skočile u avgustu, nakon što su dva meseca bile u padu. Najviše su porasle cene šećera, pšenice i biljnog ulja, pokazuju podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija

FAO indeks cena hrane dostigao je 127,4 poena u avgustu, što je za 3,1 odsto više nego u julu ove godine i za 32,9 odsto više nego u avgustu prošle godine.

Ovaj indeks prati mesečne promene međunarodnih cena prehrambenih proizvoda sa kojima se najčešće trguje.

Najviše su porastao indeks cena šećera (9,6 odsto), biljnog ulja (6,7 odsto), žitarica (3,4 odsto). Porastao je i indeks cena mesa, pre svega ovčjeg, goveđeg i živinskog, dok je cena svinjskog mesa opala. Blago su opale i cene mleka na svetskom tržištu, piše Nova ekonomija.

 

 

 

 

NULTATACKA.RS

 886 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *