Cijene struje u EU dostižu nove nevjerovatne rekorde – Cijene u Francuskoj su sada oko sedam puta više nego prije godinu dana!

Cijene struje u EU dostižu nove nevjerovatne rekorde – Cijene u Francuskoj su sada oko sedam puta više nego prije godinu dana!

Cijene električne energije na spot tržištima EU za dan unaprijed porasle su u petak na nove maksimume usljed rastuće potražnje za energijom i nižih tokova gasa iz Rusije.

Prema podacima Evropske berze električne energije, cijene električne energije dan unaprijed zabilježile su najveći rast u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj.

 

 

 

Cijene u najvećoj evropskoj ekonomiji, Njemačkoj, porasle su sa 599,83 eura po megavat-satu u četvrtak na 699,44 eura u petak. Najviše cijene zabilježene su u Francuskoj, gdje su troškovi porasli na 706,32 eura po megavat-satu sa 630,62 eura dan ranije. Cijene u toj zemlji sada su oko sedam puta više nego prije godinu dana. Skokovi cijena također su evidentni u Holandiji, Danskoj, Švicarskoj i Austriji.

Svježi maksimumi na tržištu električne energije postaju gotovo svakodnevna pojava u Evropi, s prosječnim cijenama u eurozoni sada višestruko višim od prosjeka za deceniju između 2010.-2020., prema tržišnim podacima.

Cijene struje u EU dostižu nove maksimume 1
Izvor: Refinitiv

U četvrtak su se pojavili izvještaji da bi ministri energetike EU mogli održati hitan sastanak kako bi se pozabavili rastom cijena struje. Češka Republika, koja trenutno predsjedava EU, navodno razmatra ograničenje cijene električne energije za cijeli blok.

 657 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *