Cijena električne energije u EU od danas DUPLO SKUPLJA!

Cijena električne energije u EU od danas DUPLO SKUPLJA!

Cene električne energije širom EU oborile su novi rekord danas pošto su troškovi prirodnog gasa dodatno porasli zbog pada snabdevanja iz Rusije, pokazuju podaci Evropske energetske berze AG.

Referentne cene za dan unapred u Nemačkoj su porasle na 490,79 evra (497 dolara) po megavat-satu, sa junskog proseka od 218,03 evra, prema provajderu tržišnih podataka Nord Pool.

Trenutne cene su skoro šest puta veće nego u avgustu 2021.

Energetsko tržište EU uznemireno je strahovima oko toga da li će elektrane moći da obezbede dovoljno struje ove zime u uslovima pooštrenog snabdevanja gasom.

Cene gasa u regionu ove godine su se učetvorostručile, podstaknute padom isporuka iz Rusije zbog sankcija u vezi sa Ukrajinom i tehničkih zastoja.

U Evropskoj Uniji cena električne energije od danas DUPLO SKUPLJA

Vučić je u PANICI- Peticija protiv EVRO PRAJDA je USPELA

Zemlje EU pokušavaju da diversifikuju uvoz kupujući više tečnog prirodnog gasa (LNG), kao i povećanjem isporuke gasa iz cevovoda iz Norveške, Alžira i Azerbejdžana. Međutim, prema rečima visokog diplomate EU Žozepa Borela, blok se „ približava granicama dodatnog gasa “ koji može da kupi iz „ neruskih izvora “.

U međuvremenu, Francuska se sve više okreće nuklearnoj energiji kako bi proizvela dodatnu električnu energiju, dok druge države EU oživljavaju elektrane na ugalj.

Ipak, prema analitičaru Ristad Energi-a Fabijanu Roningenu, nema znakova jenjavanja „ ekstremnog “ rasta cena, pošto dodatni nuklearni, hidroenergetski i kapaciteti za ugalj nisu dovoljni da neutrališu efekte smanjenja zaliha ruskog gasa.

„ Cene će nastaviti da rastu prema zimi, pod uslovom da se situacija sa snabdevanjem iz Rusije ne poprav” rekao je on za Blumberg.

 

 

 

NultaTačka

 762 total views,  4 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *