CBC TELEVIZIJA JE KORISTILA LUTKU U BOLNIČKOM KREVETU UMJESTO PRAVOG PACIJENTA KAKO BI ŠIRILI PANIKU! (VIDEO)

CBC TELEVIZIJA JE KORISTILA LUTKU U BOLNIČKOM KREVETU UMJESTO PRAVOG PACIJENTA KAKO BI ŠIRILI PANIKU! (VIDEO)

Lutka u krevetu, kao deo prakse ili prikaz “stvarnih” bolničkih kapaciteta?!

CBC Edmonton je prošlog meseca uhvaćen na licu mesta kako koristi lutku u bolničkom krevetu kao pozadinu za priču o tome kako je jedinica za intenzivno lečenje radila tokom pandemije.

Još je bolje što lutka prikazana ispod u nečemu što izgleda kao bolnički krevet, nije čak ni snimljena u intenzivnoj nezi, prema National Postu, koji je kasnije u oktobru ponovo objavio prikaz koji je od „Reuters-ovog tima za proveru činjenica“.

Izveštaj CBC-a je prvobitno objavljen 2. oktobra i uključivao je „intervjue i demonstraciju na kojoj je prikazana lutka u intenzivnoj nezi i kako se razlikuje od drugih bolničkih odeljenja“, navodi se u izveštaju National Post.

Korisnici su brzo primetili lutku i počeli da je ističu na društvenim mrežama, u tvitovima poput ovog:

„To se zove prevara, ali pošto su to mediji, oni dobijaju propusnicu. Pogledajte veoma pažljivo“, napisala je jedna osoba.

Segment za koji je video korišćen prvobitno je označen: „Stvarno je. Opasno je’: Kako je na odeljenju intenzivne nege”.

Pre nego što su lutke postale tema diskusije, opis izveštaja je glasio: „Respiratorna terapeutkinja Kristal Gret i Kristi Rejmond, dekan fakulteta medicinskih sestara na Univerzitetu Mekjuan, objašnjavaju šta čini krevet i odeljenje intenzivne nege drugačijima i šta pacijenti treba da očekujte ako završe u njemu.”

Dana 11. oktobra, CBC Edmonton je objavio ažuriranje opisa u kojem je stajalo: „Neke od slika u ovom videu su iz bolnica i kao takve su identifikovane kao da ih je obezbedila (Zdravstvena služba Alberte).

Drugi klinički snimak, uključujući video snimak lutke u krevetima, snimio je CBC Edmonton u septembru 2021. u prostorijama za obuku na Tehnološkom institutu Severne Alberte i na Univerzitetu MacEvan, gde studenti uče koristeći realistične bolničke simulacije.

„Sa toliko fokusa na Albertinim dostupnim krevetima za intenzivnu negu, razgovarali smo sa dva stručnjaka o tome šta zapravo ČINI krevet intenzivne nege i šta pacijenti mogu da očekuju kada budu prebačeni na odeljenje intenzivne nege“, navodi se u opisu videa na Fejsbuku.

Snimak lutke je takođe kasnije korišćen u novinskom izveštaju od 7. oktobra, napisao je National Post.

Portparol CBC-a je rekao Rojtersu: „1. i 2. oktobra, CBC Edmonton je objavio dve priče koje su opisivale realnost boravka na odeljenju intenzivne nege i opterećenje medicinskog osoblja. U nemogućnosti da unesemo naše kamere u bolničko odeljenje intenzivne nege, snimili smo snimke u dva objekta za obuku koji su potom korišćeni u ilustrativne svrhe. U priči od 1. oktobra, koja je tada postavljena na našu veb stranicu ovde, nije jasno identifikovana kao snimak treninga. Od tada smo to razjasnili.”

 

 

 

 

NultaTačka

 1,221 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *