Čaj od bijelog sljeza najbolji je prirodni lijek za kašalj

Čaj od bijelog sljeza najbolji je prirodni lijek za kašalj

Od ove ljekovite biljke najviše se koristi korijen i to jednogodišnji jer sadrži najviše sluzi

 
Jedan od poznatijih narodnih lijekova protiv kašlja, koji se koristi od davnina jeste čaj od bijelog sljeza.

 

 

Ova biljka ima nekoliko naziva a jedna od su dobri, pitomi i veliki sljez. Najčešće se koristi za liječenje disajnih organa. U medicini se upotrebljava kao sredstvo koje se odlično pokazalo u oblaganju sluzokože. Pored ovih blagodeti, liječi kožu, smiruje otoke i crvenila. Njegova upotreba je neograničena i ulazi u sastav mnogih lijekova ali i raznih krema i kozmetičkih proizvoda.

Od ove lekovite biljke najviše se koristi koren i to jednogodišnji jer sadrži najviše sluzi. Čaj od belog sleza za kašalj se pravi od korijena biljke.

https://aura.ba/wp-content/uploads/2018/02/kasalj.jpg

 

 

Vadi se u oktobru mjesecu, obradjuje se, suši a zatim se sjecka. Korijen bijelog sljeza sadrži 35 % sluzi, 35 % skroba, 10 % saharoze, 10% pektina i drugih materija.

Osim korijena ljekoviti dijelovi bijelog sljeza su i list i cvijet.

U narodnoj medicini slez se koristi kao laksativ. Za tu potrebu priprema se malo jači čaj koji popijete odjednom. Nakon njega potrebno je popiti 2 – 3 čaše čiste vode kako bi brže prošao kroz digestivni trakt. Bijeli sljez je biljka iz prirode i možete je koristiti koliko god dugo da je potrebno.

 

 

 

Posjeduje nevjerovatna inflamatorna svojstva i služi za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu. Pomaže kod upala u gastrointestinalnom traktu, liječi razne upale usta kao i gastritis i kolitis. Takodje, ublažava, smiruje i liječi čireve, razne vrste opekotina i varikozne vene.

Preporučuje se za redovnu upotrebu osobama koje su sklone alergijama i onima koji imaju osjetljivu kožu. Oslobađa svraba, otoka, crvenila i gušenja. Iz tog razloga se često koristi u kozmetici posebno u kremama poslije sunčanja.

 

 

 

Kako se pravi čaj od bijelog sljeza

Supena kašika osušenog korijena bijelog sljeza

2 dcl proključale vode

Stavite vodu na vatru i ostavite da proključa. U šolju sipajte jednu ravnu supenu kašiku korijena bijelog sljeza. Zatim prokuhanu vodu prelijte preko smjese u šolji i poklopite tanjirićem. Ostavite sa strane kako bi se napitak prohladio. Poslije 2 do 3 sata smjesu procijedite. Tokom dana čaj od sleza pijte u gutljajima u razmacima od nekoliko minuta.

 

 

 

Sirup od belog sleza

Pripremite 50 g korena bijelog sljeza koji ćete upotrebiti za napitak. Potopite ga u 3 dcl hladne vode pa ostavite neka ostoji 12 sati. Sirup za kašalj procijedite pa pomiješajte sa 1 kg domaćeg meda. Takođe, možete koristiti za miješanje i sirup od maline kao i sirup od ribizle ili višnje.

Ovaj prirodi lijek za kašalj obavezno čuvajte na hladnom i suvom mestu. Konzumirajte ga na svaka dva sata po jednu supenu kašiku.

 

 

 

 

 

aura.ba

 2,645 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *