BRAVO ZA KONVOJ SLOBODE: gradonačelnik Otave je proglasio vanredno stanje – Grad je izvan kontrole

BRAVO ZA KONVOJ SLOBODE: gradonačelnik Otave je proglasio vanredno stanje – Grad je izvan kontrole

“Konvoj slobode” je započeo kao pokret protiv zahtjeva vlade da se kamiondžije vakcinišu protiv koronavirusa. Oni su u velikom broju izašli na ulice i paralizirale centar Otave sa svojim vozilima.

Gradonačelnik Otave Džim Votson (Jim Watson) proglasio je vanredno stanje kao odgovor na proteste kamiondžija protiv Covid-mjera koji traju više od sedam dana.

On je rekao da je grad potpuno van kontrole, te da protesti predstavljaju prijetnju sigurnosti stanovnika. Inače, “Konvoj slobode” je započeo kao pokret protiv zahtjeva vlade da se kamiondžije vakcinišu protiv koronavirusa. Oni su u velikom broju izašli na ulice i paralizirale centar Otave sa svojim vozilima.

 

 

U razgovoru za kanadski radio CFRA gradonačelnik Votsonje rekao da se demonstranti ponašaju “neprimjereno”, dodavši kako “konstantno trube i aktiviraju vatromet” te se “ponašaju kao da se radi o zabavi”.

– Jasno je da smo brojčano nadjačani i gubimo ovu bitku. Ovo se mora preokrenuti, moramo vratiti naš grad – kazao je Votson.

Gradonačelnik nije iznio konkretne detalje o tome koje mjere bi mogao uvesti, ali je policija u nedjelju rekla da će pojačati akcije, uključujući moguća hapšenja onih koji žele pomoći demonstrantima.Mnogi stanovnici Otave protivili su se demonstracijama. Žalbe se kreću od kamiona koji ometaju saobraćaj i improviziranih drvenih konstrukcija u gradskim parkovima do gubitka prihoda i straha od uznemiravanja, pa čak i nasilja.

Policija je saopćila da je zabrinuta zbog toga kako je konvoj privukao krajnje desničarske i ekstremističke elemente. Nekoliko osoba je uhapšeno, a više vozila je zaplijenjeno.

 873 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *