BOSS NEĆE OPROSTITI MUČENJE NARODA: PRIJAVLJEN ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZBOG SKRIVANJA INFORMACIJA O COVIDU

BOSS NEĆE OPROSTITI MUČENJE NARODA: PRIJAVLJEN ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZBOG SKRIVANJA INFORMACIJA O COVIDU

Saopštenje za javnost u povodu prijave Federalnoj upravi policije protiv odgovornih lica u Zavodu za javno zdravstvo FBiH zbog skrivanja informacija u vezi sa koronavirusom

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović uputio je prijavu Federalnoj upravi policije protiv odgovornih lica u Zavodu za javno zdravstvo FBiH zbog povrede prava na pristup informacijama u vezi sa procesom vakcinacije protiv Covid-19.

Bosanska stranka je prošle godine u avgustu dostavila zahtjev za odgovore na dvadeset pitanja po pitanju poštivanja procedura, sastava i sigurnosti vakcina protiv Covid-19, međutim Zavod za javno zdravstvo FBiH na ovaj zahtjev nije odgovorio te je upućena žalba Instituciji Ombudsmena BiH.

 

 

 

Izvor: YouTube kanal BOSS Bosanska stranka Mirnes Ajanović

 

 

 

Ombudsmeni BiH su Preporukom zatražili izjašnjenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a nakon što je isti izostao, uputili su urgenciju Ministarstvu zdravstva FBiH koje se također obratilo Zavodu sa instrukcijom da su obavezni sarađivati sa Institucijom Ombudsmena BiH i svoj odgovor dužni hitno dostaviti. Zavod je i ova upozorenja ignorisao i niti jednoj instituciji niti BOSS-u nije dostavio svoj odgovor na zahtjev za pristup informacijama.

 

 

 

Shodno tome, Ombudsmeni BiH su zauzeli stav, citiramo:

„Izdavanjem Preporuke i Urgencije višem organu povodom Preporuke Ombudsmena iscrpljene su sve mogućnosti koje Ombudsmen BiH ima u postupanju po pojedinačnim žalbama građana, a izdata Preporuka smatra se neispoštovanom“, završen citat.

 

 

 

Zavod za javno zdravstvo FBiH, kao autor odluka koje su od strane Ustavnog suda BiH označene kao ozbiljno kršenje ljudskih prava u tzv. borbi protiv Covid-19, nije dostavio odgovore na pitanja na osnovu kojih pokazatelja su te odluke bile donošene, te je dostavljena prijava Federalnoj upravi policije kako bi se protiv odgovornih lica provela istraga, istakao je Mirnes Ajanović predsjednik BOSS–a i kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH.

 2,063 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *