BLAGODATI JEDNE BILJKE: RUJEVINA JE SPAS ZA URINARNE I BUBREŽNE BOLESTI PA ČAK I KARCINOM

BLAGODATI JEDNE BILJKE: RUJEVINA JE SPAS ZA URINARNE I BUBREŽNE BOLESTI PA ČAK I KARCINOM

 

 

 

Na redakciju portala Cazin.net javila se čitateljica koja je željela podijeliti korisnu informaciju o ljekovitoj i jako korisnoj biljci.

Naime, radi se o Rujevini. Rujevinu su, znaju oni nešto stariji, u davna vremena koristile uglavnom žene za bubrežne bolesti i infekcije. O blagodatima i vrijednostima ove biljke možete više saznati i ako ju potražite na internetu. A neke osnovne informacije koje biste trebali znati donosimo vam u nastavku teksta.

Osim što je dobra u liječenju bubrežnih bolesti, infekcija, kamenca, i slično, Rujevina je dobra i za mršavljenje.

Čaj rujevine je izuzetno bogat taninom 20-25 % zato se koristi kod krvarenja, hemeroida, dijareje, kolitisa, paradontoze, zubobolje, angine. Zbog tanina je pogodan kao čaj protiv proliva. Upotrebljava se kod dizenterike, gubitka kose, znojenja nogu. Dobar je za vaginalno ispiranje i grgljanje. Liječi i kiselinu u stomaku.

U narodu je manje poznata činjenica da su mnogi izliječili rak u odmakloj fazi te bolesti, tumore prostate (adenokarcinomi, latentni karcinom). Rujevina je daleko najbolji lijek za prostatu, bolesti mjehura, bubrega i bakterija u urinarnom traktu, E. Koli, kleksiella, proteus.

Čaj se mora koristiti pod medicinskim nadzorom ili po savjetu travara, a nikako samostalno, iako biljka nije nimalo otrovna.

 

 

 

Čajni napitak

Priprema: 1 kašika sasitnjenog suhog drveta Rujevine, i 0.5 litre hladne vode. Kuhati sadržaj 5 minuta a zatim procijediti. Pustiti da odstoji još jedan sat. U toku dana uzmati 3 puta po 1 vinsku čašu čaja.

 

 

 

Kupka

Za kupku ili obloge se pravi nešto jači čaj. 50 g listova drveta i 2 l ključale vode. Kuhati 20 minuta, procijediti. Pustiti da odstoji još jedan sat – i sipati u kadu.

 

 

 

 

 

 

hayat

 1,817 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *