Bijeli sljez, Althaea officinalis – lijek je za oboljenja disajnih organa: Prijeki lijek za kašalj, bronhitis, plućni katar i bronhijalnu astmu!

Bijeli sljez, Althaea officinalis – lijek je za oboljenja disajnih organa: Prijeki lijek za kašalj, bronhitis, plućni katar i bronhijalnu astmu!

U mnogim zemljama zapadne i srednje Evrope sljez se uzgaja zbog korijena, lista i cvijeta koji se upotrebljavaju u medicini. Odavno je poznat kao narodni lijek Zbog velike količine sluzi, korijen seljaza se upotrebljava kao sredstvo za liječenje katara organa za disanje i protiv kašlja. Sljezova sluz je blago sredstvo protiv upala sluznice mokraćnih, spolnih, disajnih i probavnih organa. Ulazi u sastav raznih čajeva…

 

 

 

 

 

 

Bijeli sljez pripada porodici Malvaceae. Zeljasta je trajnica s jakim korijenom koji je razgranat, mesnat, izvana bljedožute, a iznutra bijele boje i sluzav. Ukus mu je slatkast. Iz korijena prvo izbijaju okruglasti listovi, a tek nakon njih izbija više uspravnih stabljika, visine 60 – 200 cm, s krupnim naboranim listovima. Listovi su srcastog do izduženog jajastog oblika sa zaoštrenim vrhom, po obodu jako nazubljeni. U pazuhu listova javljaju se bijeli do blijedoružičasti cvijetovi. Cvjeta do juna do septembra.

 

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2016/07/sljez.jpg

 

 

Ljekoviti korijen, list i cvijet

Smatra se da je bijeli sljez porijeklom iz zemalja oko Kaspijskog, Crnog i istočnih dijelova Sredozemnog mora. Odatle se raširio čak u Australiju i Ameriku. U mnogim zemljama zapadne i srednje Evrope uzgaja se zbog korjena, lista i cvijeta koji se upotrebljavaju u medicini.

Kod nas ga ima po mnogim mjestima – vlažnim livadama, pored puteva i drugdje. Od ove biljke se upotrebljavaju i ljekoviti su korijen, list i cvijet. Najviše se koristi korijen, a manje list i cvijet. Sadrži mnogo ljekovitih supstanci pa je stoga ova biljka mnogo rasporostranjena u upotrebi.

 

 

 

Lijek disajnih puteva

Odavno je sljez poznat kao narodni lijek. Danas se upotrebljava i u narodnoj i službenoj medicini. Zbog velike količine sluzi, korijen se upotrebljava kao sredstvo za liječenje katara organa za disanje i protiv kašlja. Sljezova sluz je blago sredstvo protiv upala sluznice mokraćnih, spolnih, disajnih i probavnih organa. Ulazi u sastav raznih čajeva.

Čaj od sljeza  sa ostalim biljkama povoljno djeluje na kašalj, bronhitis, plućni katar i bronhijalnu astmu, a čak je efikasan i kod početne faze tuberkuloze pluća. Sljezov korijen se upotrebljava i izvana, pomiješan sa medom u vidu kaše protiv upale očiju i kao oblog za opekotine.

Kao blago sluzno sredstvo daje se protiv proljeva, za rektalne klizme i obloge na upaljena mjesta.

 

 

 

 

RECEPTI

Sljez kao hrana

Korijen, mladi listovi i pupoljci dobra su proljetna hrana koju možemo prirediti na mnogo načina. Korijen možemo oguliti te potom jesti sirov i kuhan, mlade listove jedemo kao dodatak salatama ili u obliku juha i variva, a pupoljke možemo prokuhati u mješavini vode i octa te konzervirati u ulju.

Čaj od korijena

Jedna kašičica isjeckanog korijena bijelog sljeza prelije se sa 1/4 l hladne vode. Ostavi se da odstoji najmanje 2 sata. Podgrije se i popije 3-4 Šoljice dnevno dnevno. Čaj se mora pripremiti hladan jer sa vrućom vodom nije sluzav, pa ni koristan. Jako je djelotvoran kod mnogih oboljenja, preporučuje se i kao dobra preventiva.

Tinktura za kožna oboljenja

Priprvlja se od korijena ili mješavine korijena i lista. Smjesu prelijemo alkoholom, začepimo, držimo na toplom tri sedmice i procijedimo. Uzimamo 10 – 15 kapi s čajem tri puta na dan. Tinkturu koristimo i za izradu masti koje liječe kožna oboljenja.

Sirup za teški kašalj

Sljez kuhamo 5 – 10 minuta u mlijeku, a dobiveni sirup dajemo djeci 3 puta po 1 kašičicu kao vrlo učinkovit lijek protiv teškog kašlja. Isti sirup uz dodatak meda lijek je protiv svih navedenih bolesti – uzima se 3 puta dnevno po jedna kašičica.

 

 

 

 

(aura.ba)

 1,731 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *