BELGIJSKA AKADEMIJA ZA MEDICINU: MASKE DJECI NANOSE VIŠE ŠTETE OD PREHLADE

BELGIJSKA AKADEMIJA ZA MEDICINU: MASKE DJECI NANOSE VIŠE ŠTETE OD PREHLADE

Belgische Academie voor Geneeskunde (Belgijska medicinska akademija), zvanično telo koje koordinira različite belgijske pedijatrijske organizacije, pozvalo je na ukidanje svih mera usled koronavirusa u školama za decu mlađu od 12 godina.

Grupa pedijatara koji predstavljaju akademiju protive se testiranju, karantinu i nošenju maski za ovu starosnu grupu. Prema njihovim rečima, „Testiranje dece, nametanje maski za usta i karantin protivni su principu „primum non nocere“ (prvo, ne nanosite štetu) koji je uključen u Hipokratovu zakletvu koju su lekari položili”.

Pedijatri su podržali njihov stav iz više razloga, i tvrde da „Ove drastične radnje nanose mnogo više štete deci u kratkom i dugom roku nego što će imati od same infekcije“.

“Maska je postala toliko ispolitizovana da sprečava racionalno razmatranje dokaza (čak i preko političkih linija) i dovodi do nivoa ogorčenosti, podmuklih postupaka, prezira i zlobnosti među nosiocima koji se osećaju ugroženim od strane pojedinca koji neće ili ne može da nosi masku”. – Maskiranje dece: tragično, nenaučno i štetno. Dr Paul E. Alexander.

Da li je ideja da maske mogu biti opasne na bilo koji način, oblik ili formu izražena u naučnoj literaturi? Da, jeste. Na primer, velika meta analiza objavljena u časopisu Journal Environmental Research and Public Health, pod naslovom „Da li je maska koja pokriva usta i nos oslobođena neželjenih sporednih efekata u svakodnevnoj upotrebi i oslobođena potencijalnih opasnosti?“ uzela je u obzir 65 studija koje se odnose na produženo nošenje maski kako bi se ispitalo da li postoje zdravstvene posledice ili ne. Studija je izrazila, objasnila i predstavila dokaze za njihovu tvrdnju da bi „produženo nošenje maski u opštoj populaciji moglo dovesti do relevantnih efekata i posedica u mnogim medicinskim oblastima“. Ukazano je na brojne fiziološke i psihološke probleme i naglašena je šteta koja bi se mogla naneti deci.

Argument da se deci nametne nošenje maski je to što se oni smatraju super prenosiocima virusa, ali opet, nauka koja ovo dovodi u pitanje je zanemarena, dok je nauci koja to promoviše posvećena najveća pažnja. Iako mnoge studije ukazuju na to da pre-simptomatsko/asimptomatsko širenje može obuhvatiti manje od 40% vertikalnog prenošenja, brojne velike opservacione populacione studije pokazuju da su deca SLABI prenosioci COVID-19. Ovo uključuje studije iz Irske, Islanda, Italije, Francuske i Australije. Za vezu do potpunije liste referenci, pogledajte Konzorcijum za pedijatrijsko i adolescentno ambulantno istraživanje Univerziteta Washington.

Više podataka iz celog sveta ukazalo je na činjenicu da deca u ovoj starosnoj grupi, ako su zaražena, imaju 99.997 posto šanse da prežive infekciju. Ako su zaražena COVID-om, deca uzrasta od 0 do 9 godina u proseku imaju šanse od 0,1% ili 1/1000 da budu hospitalizovana, a za uzrast od 11 do 19 godina 0,2% ili 1/500 šanse da budu primljena u bolnicu (Herrera-Espozito, 2021). U SAD-u, Velikoj Britaniji, Italiji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj i Južnoj Koreji smrtnost od COVID-19 kod dece ostala je retka do februara 2021. godine (tj. do trenutka kada je studija imala dostupne podatke), 0,17 na 100 000 populacije.

Američka pedijatrijska akademija takođe je potvrdila da, iako varijanta Delta inficira sve više dece, ne izaziva povećanu težinu bolesti. Takođe su otkrili da je 0,1-1,9% slučajeva njihove dece sa COVID-19 rezultiralo hospitalizacijom, a 0,00-0,03% svih slučajeva dece sa COVID-om rezultiralo je smrću.

Na kraju dana, čini se da postoji opravdana zabrinutost ljudi sa oba kraja spektra. Problem je u tome što se čini da glavni mediji i vladine zdravstvene vlasti samo predstavljaju jednu stranu medalje javnosti, dok se istovremeno uključuju u masovnu kampanju cenzure radi uklanjanja sadržaja s interneta, putem platformi društvenih medija, koji dovode u pitanje vladine preporuke i naloge.

Stotine miliona tekstova i video sadržaja koji se odnose na COVID već su uklonjeni ili su im stavljene oznake upozorenja. Nauka je uhvaćena u ovu mrežu cenzure.

Ne može se reći da su nošenje maski, vakcine, karantin i drugo pogrešni, ali nalaganje ovih mera ne uzima u obzir svu nauku. Stvari nisu crno-bele, a kada je to slučaj, preporuke i ohrabrenje mogu biti korisniji alati umesto prinude.

 

 

 

 

Nulta Tačka/ThePulse

 1,026 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *