Austrijanci nemaju povjerenje u vladu, a trećina želi odmah nove izbore!

Austrijanci nemaju povjerenje u vladu, a trećina želi odmah nove izbore!

Povjerenje u austrijsku saveznu vladu je na neviđeno niskom nivou. Ovo je rezultat reprezentativne flash ankete koju je proveo institut za istraživanje tržišta Integral u ime Inicijative za informacije o Coroni baziranim na dokazima (ICI). Samo 13 posto ispitanika ima “veliko povjerenje” u saveznu vladu, a 51 posto ga više nema. Stoga bi jedna trećina željela nove izbore odmah.

U četvrtak je izglasan austrijski zakon o prisilnom cijepljenju. Zahtijeva da svaka odrasla osoba– osim trudnica ili onih koji su izuzeti iz zdravstvenih razloga – dobije vakcinu.

Međutim, nedavna reprezentativna anketa (n=500) koju je provela ICI – Initiative for Evidence-Based Corona Information – pokazala je ogroman gubitak povjerenja u politiku. Primjerice, samo četiri posto ispitanika kaže da ima “vrlo veliko povjerenje” u koalicijsku vladu. Devet posto ima “prilično veliko samopouzdanje”.

S druge strane, jedna trećina (32 posto) stanovništva kaže da “nema povjerenja” u tirkizno-zelenu koaliciju. A čak 19 posto kaže da ima “prilično nepovjerenja”. Ovaj gubitak povjerenja vidljiv je u svim dobnim skupinama i pogađa i muškarce i žene.

To je posebno dramatično u slučaju Zelenih, gdje samo 26 posto još uvijek ima veliko povjerenje u svoju vladu, ali i u slučaju njihovog koalicijskog partnera, ÖVP-a, samo 60 posto.

Ogromno nezadovoljstvo očitovalo se u želji za raspisivanju novih izbora odmah. Ta je želja posebno izražena među mlađom populacijom (16-29 godina), gdje je gotovo svaki drugi (44 posto) želio hitno glasanje. Samo polovica stanovništva (53 posto) trenutačno se osjeća zastupljenom od strane stranaka izabranih u Nacionalno vijeće. Stranke u vladi apeliraju na samo devet posto (ÖVP) i osam posto (Zeleni) ljudi.

Umjesto da se brine o potrebama ljudi, vlast ih je autoritarno zatrpavala jednim ograničenjem za drugim. Otpor ovakvoj politici raste, pogotovo zato što su kontradiktornost propisa kao i njihova besmislenost sve očitija.

“Uskoro će svi poznavati nekoga tko ima komplikacije od cijepljenja. Ne pomaže kada mediji i političari ustrajno brbljaju o navodno sigurnom cijepljenju”, rekao je liječnik i suosnivač ICI dr. Christian Fiala.

Zašto obolijeva sve više ljudi, iako su se poboljšala medicina i zaštita okoliša? I je li se netko počeo pitati zašto su izbori beskorisni?

 

IZVOR: freewestmedia.com

www.logicno.com

 777 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *