AMERIKANCI BJEŽE IZ AFGANISTANA! ISTO SE DESILO U VIJETNAMU 1975 GODINE! (FOTO) (VIDEO)

AMERIKANCI BJEŽE IZ AFGANISTANA! ISTO SE DESILO U VIJETNAMU 1975 GODINE! (FOTO) (VIDEO)

Sjedinjene Američke Države počele su da evakuišu svoje diplomatsko osoblje iz ambasade u glavnom gradu Avganistana Kabulu dok su talibani polako ulazili u grad, nakon što im je samo prestonica ostala “neosvojena tvrđava”, a potom i objavili da “konrolišu ceo Avganistan”.

– Za sada imamo manji broj ljudi koji odlazi, a većina osoblja je spremna za odlazak. Ipak, ambasada nastavlja da funkcioniše – rekao je jedan američki zvaničnik koji nije želeo da otkrije svoj identitet, prenosi Rojters.

Očekivano je da će evakuacija većine diplomata početi danas, s obzirom da snage talibana nastavljaju munjevit vojni napredak prema Kabulu, u čije su predgrađe već ušli.

Ambasada SAD obavestila je juče svoje osoblje da im na raspolaganju stoje spalionice u kojima mogu da unište osetljive materijale, bilo da su u papirnom ili elektronskom obliku. To se čini da bi se “smanjila količina osetljivog materijala” u zgradi ambasade, navodi se u uputstvu u koje je Rojters imao uvid.

Neimenovani zvaničnik NATO-a je rekao da je nekoliko predstavnika EU prebačeno na bezbednu lokaciju u Kabulu.

CNN je izvestio da će u naredna 72 sata biti evakuisano osoblje iz ambasade u Kabulu

 

Image

 

Image

Sve podseća na Vijetnam

U međuvremenu, američki predsednik Džo Bajden potvrdio je sinoć da je delegacija SAD na pregovorima u Dohi u kojima su učestvovali predstavnici avganistanske vlade i talibana upozorila pobunjenike da će na svaku akciju u kojoj se rizikuju životi američkog osoblja uslediti brz i jak vojni odgovor.

U izjavi nakon razgovora sa zvaničnicima sistema američke nacionalne bezbednosti, Bajden je rekao da je poslao 5.000 vojnika u Avganistan, kako bi se omogućilo bezbedno povlačenje američkog osoblja i Avganistanaca koji su pomagali SAD tokom misije, kao osoba koje su u “posebnom riziku od talibana”, preneo je ranije AP.
https://pbs.twimg.com/media/E80hbuJWEAYrY13?format=jpg&name=small
Iako je Bajden odbacio navode da se dešava repriza vijetnamskog debakla, kada su u Sajgonu helikopterima evakuisani Amerikanci sa krova ambasade, taj scenario opet gledamo, ovaj put u Kabulu.

– Nema šanse da ćete videti situaciju zbog koje bi ljude evakuisali helikopterima sa krovova ambasade u Kabulu. Talibani nisu vojska Severnog Vijetnama. Oni se ni izdaleka ne mogu porediti u pogledu sposobnosti – rekao je Bajden u julu i odbacio paralelu između Kabula i Sajgona.

6,854 BEST Soldiers Running IMAGES, STOCK PHOTOS & VECTORS | Adobe Stock

Samo mesec dana kasnije stvarnost ga je demantovala. Avganistanska vojska se u roku od nekoliko nekoliko nedelja raspala pred munjevitom ofanzivom talibana, na opšte zaprepašćenje sveta jer – zar nisu Amerikanci zadnjih 20 godina obučavali vladine snage da se same nose sa talibanskom pretnjom?

Svetski mediji su jutros potvrdili da su snage pobunjenih talibana osvojile i grad Džalalabad u zapadnom delu Avganistana uz reku Kabul, koji je i administrativni je centar provincije Nangarhar i jedan je od ključnih centara transporta i trgovine.

U međuvremenu, ušli su i u Kabul, “iz svih pravaca”, a trenutno se nalaze u predsedničkoj palati gde traju pregovori sa vlastima o mirnoj predaji vlasti.

Nakon munjevitog kretanja prema Kabulu, talibani su naredili svojim borcima da se uzdrže od nasilja, dozvole bezbedan prolazi svima koji to žele i zatražili su od žena da se sklone u zaštićene oblasti.

Talibani su u međuvremenu saopštili da kontrolišu celu teritoriju Avganistana.

 

https://twitter.com/i/status/1426855745744736258
nultatacka.rs

 1,478 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *