AMARANTH – DREVNA ŽITARICA ZA ZDRAVO SRCE I JAK IMUNITET

AMARANTH – DREVNA ŽITARICA ZA ZDRAVO SRCE I JAK IMUNITET

Amaranth (lat. Amaranthus spp.), kod nas također poznat kao šćir, štir ili rumenika, je drevna žitarica široko rasprostranjena na području Azije i Amerike.

Ova hranjiva pseudožitarica uzgaja se već više od 8000 godina.

Kod nas je amaranth još uvijek relativno nova namirnica, ali postaje sve popularnija zbog svojih superiornih hranjivih svojstava.

 

 

Postoji oko 60 različitih vrsta amarantha. Neke vrste imaju jestivo lišće i kada su mlade, mogu se konzumirati i kao povrće.

Samo ime amaranth znači besmrtan. Prije dvadesetak godina ova drevna žitarica doživjela je preporod nakon što ju je američka Nacionalna Akademija Znanosti preporučila kao dio svakodnevne prehrane Amerikanaca.

Sastav i ljekovitost amaranthaAmaranth je odličan izvor proteina, sadrži dvostruko više iskoristivog kalcija od mlijeka, triput više vlakana od pšenice, a njegovo je lišće iznimno dobar izvor željeza.

 

 

Obiluje i mineralima kao što su kalij, bakar, magnezij, fosfor i posebice manganom, te vitaminima A, B6, K i C, folnom kiselinom i riboflavinom.

Sadrži vrijedne aminokiseline, među njima i lizin koji djeluje protiv virusa herpesa. Ne sadrži gluten što ga čini pogodnim za osobe preosjetljive na gluten.

Dokazano je da redovita konzumacija amarantha smanjuje loš kolesterol, hipertenziju i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

 

 

Amaranth je zbog svoje hranjivosti odličan za uzraste svih dobi, od kolijevke pa do starosti.Zbog obilja kalcija i željeza preporučljiv je ženama jer jača kosti i sprječava slabokrvnost.

Ako planirate trudnoću, svakako uvrstite u prehranu ovu žitaricu koja zbog obilja folne kiseline potiče zdravlje reproduktivnog sustava, štiti od pobačaja te snižava rizik od oštećenja mozga i neuralne cijevi kod novorođenčadi za čak 75 posto.

Redovita ishrana amaranthom pomlađuje organizam jer štiti tkiva od molekularnih poremećaja koji uzrokuju starenje.

 

 

Ljekovita svojstva amarantha:

normalizuje visoki pritisak i holesterol

pomaže kod anemije i pothranjenosti

jača koštani sistem

poboljšava probavu

štiti zdravlje fetusa

jača imunitet

pomlađuje organizam

Amaranth u kulinarstvu

Amaranth je jedinstven po tome što se većina hranjivih tvari sačuva tokom kuhanja jer se nalaze u jezgri, a ne u ovojnici kao što je slučaj kod većine žitarica.

Amaranth ili njegovo brašno možete koristiti kao mješavinu s brašnom pšenice za pravljenje hljeba i kolača.

 

 

Odlično se kombinuje s drugim žitaricama, povrćem i mahunarkama, te ga možete pripremati kao kašu ili pilaf.

Zrna amarantha možete peći na vrućoj tavi poput kokica, te ga dodati u pahuljice za doručak, juhe, salate i deserte.

Amaranth se kuha u vodi u omjeru jedan prema tri.

Najprije ga prepržite na puteru ili ulju, dodajte vodu i sol, poklopite i pustite da se kuha poklopljeno dvadesetak minuta na laganoj vatri.

 

 

 

 

 

hayat

 1,687 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *