Ako jedete ove namirnice, srce će vam biti zdravo i zahvalno

Ako jedete ove namirnice, srce će vam biti zdravo i zahvalno

 

POSTOJE namirnice koje možete svakodnevno konzumirati i tako smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti.

Naime, kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine uzrokovati 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih su 2017. godine umrle 23.504 osobe, odnosno 44 posto ukupnog broja umrlih.

“Važno je sebi nešto obećati, napraviti što možete. Zdravije srce povezuje se s prehranom, tjelovježbom, prestankom pušenja. Svakom takvom promjenom smanjit ćete rizik od nastanka srčanih bolesti”, izjavila je dijetetičarka Susie Burrell i otkrila koje namirnice treba svakodnevno konzumirati za zdravije srce.

 

 

1. Voće i povrće

Banane, špinat, brokula, batat i krastavci prepuni su kalija, a takva prehrana se povezuje sa smanjenim krvnim tlakom i manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti.

“Neka vam cilj bude pojesti u danu nekoliko voćki i barem dvije do tri vrste povrća”, napominje Burrell.

 

 

 

2. Orašasti plodovi

Orašidi su izvor zdravih masti, a orasi su posebno bogati omega-3 masnim kiselinama koje su jako dobre za zdravo srce.

Dijetetičarka kaže da se šaka orašastih plodova dnevno povezuje sa smanjenim rizikom od nastanka srčanih bolesti zahvaljujući zdravom krvožilnom sustavu.

 

 

 

3. Vlakna

“Vlakna iz zobi, mahunarki i voća, ponajprije jabuka i banana, snižavaju razinu ‘lošeg’ kolesterola u krvožilnom sustavu”, kaže Burrell i savjetuje da te namirnice budu dio vaše svakodnevne prehrane.

 

 

 

4. Prirodne masnoće

Dijetetičarka savjetuje da izbjegavate prženu hranu i povećate unos kvalitetnih masnoća iz namirnica kao što su maslinovo ulje, orašidi, sjemenke i avokado.

 

 

 

 

5. Riba

Svaka riba je zdrava, ali omega-3 masnim kiselinama obiluju losos, svježa tuna i sardine.

“Ako ove tri vrste ribe uvrstite u svoju prehranu, to je najlakši način kojim ćete povećati unos omega-3 masnih kiselina i imati zdravije srce”, poručuje Burrell.

 

 

 

 

 

index fit

 

 1,563 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *