8 znakova ozbiljnih bolesti koji se prvo vide na našoj koži

8 znakova ozbiljnih bolesti koji se prvo vide na našoj koži

Zdravstveni problemi se mogu lako prepoznati na osnovu našeg izgleda, a naša koža je jedan od glavnih pokazatelja našeg zdravstvenog stanja. Zato je važno da budemo svesni signala koje nam koža šalje. Mi smo sakupili uobičajene kožne probleme koji se javljaju kada nešto sa našim telom nije u redu. Pogledajte o kojim se problemima radi i šta nam oni govore.

1. Tamne fleka

Tamne fleka

Iznenadna pojava tamnih fleka može biti znak insuficijencije nadbubrežnih žlezda, odnosno Adisonove bolesti. Ljudi sa ovom bolešću imaju bolove u mišićima i zglobovima i oslabljen apetit. Krvni pritisak im je nizak, kao i nivo šećera u krvi. Svi ovi simptomi mogu biti ekstremno opasni. Ako ih imate, odmah posetite lekara.

2. Beli pečati

Beli pečati

Bolest kod koje koža gubi pigmentaciju naziva se vitiligo. Ona se razvija kada imuni sistem ubija ćelije zvane melanocite, uzrokujući da delovi kože postanu beli jer ćelije više ne stvaraju pigment. Vitiligo može biti posledica smanjenu funkciju nadbubrežnih žlezda. Posetite endokrinologa ili dermatologa.

3. Osip

Osip

Svaki iznenadni osip na koži, znak je da nešto nije u redu sa telom. On može biti uzrokovan alergijom na hranu, kućnim hemikalijama, lekovima ili čak znak zarazne bolesti kao što su male boginje. U svakom slučaju, najbolje je da posetite lekara jer svaka alergijska reakcija može imati ozbiljne posledice kao što su Stiven-Džonsov sindrom ili Lielov sindrom. Sa druge strane, male boginje mogu imati komplikacije, naročito kod odraslih.

4. Otoci

Otoci

Ako svakodnevno imate otoke, bilo bi pametno da posetite endokrinologa jer mogu biti znak hipotireoidizma. Ovo stanje nastaje kada štitna žlezda ne može da porizvede dovoljnu količinu hormona. Ostali simptomi koji prate bolest jesu: suva koža, otoci na licu i ektremitetima, gubitak kose, krhki nokti i dobijanje na težini. Ako ih imate, odmah posetite lekara.

5. Veliki broj novih mladeža

Veliki broj novih mladeža

Foto: brightside.me
Mladeži se pojavljuju iz mnogo razloga. Osnovni faktor je nasledni. Ako vaši roditelji imaju mladeže i velike belege, i vi ćete ih verovatno imati. Drugi razlozi mogu biti prekomerno izlaganje ultraljubičastim zracima ili hormonska neravnoteža. U većini slučajeva, mladeži su bezopasni. Ipak, ako se njihov broj iznanada uveća, postanu bolni ili promene boju i veličinu, to je razlog da posetite lekara.

6. Akne

Akne

Postoji mnogo razloga zbog kojih se akne javljaju: koža luči previše masnoće koja zapušava pore, hormonska neravnoteža, problemi sa varenjem itd. Akne su uvek posledica. Naravno, morate obezbediti koži odgovarajuću negu. Međutim, da biste ih se rešili, morate prvo pronaći razlog, a to može samo specijalista.

7. Ljuštenje kože

Ljuštenje kože

Koža može da se ljušti zbog nedostatka vitamina, hormonske neravnoteže, alergijske reakcije, seboreje, psorijaze i drugih bolesti. Ako je ljuštenje intenzivno i praćeno drugim simptomima, može biti znak ozbiljne bolesti. Čak i ako nije, ne bi bilo loše da posetite lekara.

8. Prekomerno znojenje

Prekomerno znojenje

Ako se nalazite u dobro provetrenom prostoru sa optimalnom temperaturom i niste nervozni, onda ne bi trebalo da se znojite kao da trčite maraton na plus 30. Razlog za prekomerno znojenje može biti difuzna toksična gušavost ili Grejvs-Bazedovljeva bolest, automina bolest koja utiče na štitnu žlezdu. Kao posledica, koža se tanji i konstantno svrbi. Ako vam se nešto slično dešava, odmah posetite lekara.
izvor: fokuzz.com

 1,659 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *