8 NAMIRNICA KOJE APSOLUTNO VIŠE NE TREBATE JESTI

8 NAMIRNICA KOJE APSOLUTNO VIŠE NE TREBATE JESTI

Postoji puno dezinformacija o hrani i kako ona utječe na zdravlje, što čini odabir onoga što je zapravo zdravo i korisno jako teškim. S druge strane postoji izvjestan broj namirnica koje treba izbjegavati u bilo kojim okolnostima, zato što od njih skoro pa da i nema nikakve koristi,a na mnoge načine predstavljaju rizik po zdravlje.

Evo devet namirnica koje nikada ne biste trebali jesti, ako dugoročno želite sačuvati vaše zdravlje.

1. Bijeli kruh, rafinirano brašno

Po definiciji bijeli kruh i rafinirano brašno se generalno otrovni za vaše tijelo zato što su zapravo “očišćeni” od svih vitamina, minerala, vlakana, i drugi hranljivih tvari. Zbog toga tijelo ne zna kako pravilno probaviti i asimilirati tu tzv. hranu, što može dovesti do problema sa zdravljem. Rafinirano bijelo brašno se bijeli klorom i još se dodaje bromid, dvije kemikalije koje su povezane s pojavom oštećenja organa i žlijezda.

2. Smrznuta gotova hrana

Većina gotove smrznute hrane prepunjena je konzervansom, industrijskom soli, hidrogeniziranim uljem (trans-masnim kiselinama) i drugim umjetnim sastojcima, da ne spominjemo kako je takva hrana prije smrzavanja bila kuhana i kako je na taj način ostala bez većine hranljivih tvari (pogotovo ako je – nakon što je odmrznuta – opet zagrijavana u mikrovalnoj pećnici).

3. Bijela riža

Kao i bijeli kruh i bijela je riža prošla “purifikaciju” pomoću koje je iz riže nestala većina hranljivih tvari. Odvojena je od klica i mekinja zbog kojih je riža karakteristične smeđe boje. Bijela je riža nutritivno slabije kvalitete i tijelo je drugačije probavlja nego smeđu rižu.

4. Kokice iz mikrovalne

Kokice su jedna od najpopularnijih grickalica kod filmofila i onih koji često posjećuju kino dvorane, ali je isto tako jedna od najnezdravijih namirnica koje možete jesti. Praktički svaka komponenta kokica iz mikrovalne, od genetski modificiranog kukuruza, preko industrijske soli i konzervansa, do kemikalija koje služe pojačavanju okusa je nezdrava i odlična podloga za razvijanje bolesti. Povrh svega ovoga kokice iz mikrovalne sadrže kemikaliju poznatu kao dijacetil koja može uništiti vaša pluća. Ako volite kokice kupite kukuruz kod neke bake na pijaci i kokajte u loncu!

5. Salame, hrenovke, konzervirano meso s nitratima

Meso je inače loše za zdravlje, ali ono konzervirano je katastrofa. Salame, kobasice, paštete, hrenovke, šunka u crijevu… i mnogi drugi proizvodi od mesa konzervirani natrijem i drugim kemijskim sredstvima povezani su sa srčanim bolestima i rakom.

6. Umjetni proteini, energetske table

Ovi se proizvodi u reklamama uvijek predstavljaju kao zdrav dodatak prehrani, ali često nije tako. Ove zamjene obroka sadrže procesuirane proteine soje (uglavnom GMO), rafinirani šećer, trans-masne kiseline (hidrogeniziranu mast) i druge štetne aditive koji pridonose razvoju raznih bolesti. Nisu svi proteinski i energetski dodaci štetni, naravno, ali prije kupovine pročitajte što piše na deklaraciji.

 1,471 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *