7 osnovnih principa za savršeno zdravlje!

7 osnovnih principa za savršeno zdravlje!

Primjenom ovih jednostavnih principa u životu možemo postići savršeno zdravlje i izbjeći mnoge bolesti. Naš organizam je savršeni mehanizam koji ima svoj ritam i princip rada.

Ovo je 7 osnovnih principa za održavanje vlastitog zdravlja:

 

 

1. PRAVILNO DISANJE, OPSKRBITE SE S DOVOLJNO KISIKA

Kisik je osnovna potreba za život. Djeca kada se rode dišu duboko- trbušno disanje, kako odrastamo utjecajem vanjskih okolnosti (stres, traume, ljutnja, tuga, nemir, strah…) dah se polagano skraćuje i s vremenom počinjemo koristiti plućno disanje. Što znači da je dah kratak i unosimo manje kisika. Manjak kisika u organizmu izaziva umor, iscrpljenost, težinu tijela, stanice počinju brže stariti i cijeli organizam kao da se gasi počinje prijevremeno stariti. Da bi to spriječili, već sada obrati pažnju na svoj dah, lagano produbi dah. Izađi van u prirodu udahni duboko. Osiguraj svome organizmu veću količinu kisika i pomladi se.

2. PITI DOVOLJNO VODE – HIDRATACIJA

Voda je gotovo jednako bitna kao i kisik. Važno je piti dovoljno vode! I to je najbolje razviti naviku piti vodu u gutljajima tijekom dana. Tako da je hidratacija prisutna cijeli dan. Organizam kada je žedan znači da smo već dehidrirani, i taj osjećaj treba svakako zaobići.

Optimalna količina vode na dan je 1,5l-2l dnevno, ali točna količina ovisi i o drugim faktorima kao što su težina, količina znojenja itd. Za točnu količinu najbolje se je savjetovati sa stručnjakom.

Kada smo žedni organizam prvo šalje signal osjećaj gladi! I onda puno puta posegnemo za hranom a organizmu hrana nije uopće potrebna. Povećanom hidratacijom sprječavamo nepotreban osjećaj gladi i tako pravilnim unosom vode reguliramo tjelesnu težinu.

 

3. DOVOLJNO SNA

San je nužno potreban za odmor. Najzdraviji je san od 22- 5 ili 6h ujutro. U tom periodu tijelo se najviše odmara. Oko 23h tijelo se prirodno kreće čistiti od toksina, pa je u to vrijeme najbolje biti već u dubokom snu kako bi se tijelo samo regeneriralo.

4. VJEŽBANJE, POKRET

Tijelo je napravljeno za pokret. I u prirodi se sve kreče, ništa nije statično! Tijekom pokreta pokreću se svi sustavi unutar tijela. Pokreče se život!

Lijenost, tromost, iscrpljenost, bezvoljnost, razne bolesti samo su indikator da je u našemu tijelu energija statična, ustajala poput močvare! Pokret pokreće unutarnju vitalnu energiju i sve u organizmu počinje biti protočno poput bistre rijeke. Vježbanje je osnovna higijena!

5. REDUKCIJA STRESA

Postotak stresa danas je sve veći i u stalnome je porastu. Život je brz i mnoga očekivanja su prisutna što stvara poprilični pritisak na pojedinca. Znati nositi se sa stresom je nezaobilazna prilagodba ako čovjek želi ostati zdrav s obzirom na okolnosti života.

Tu nam mogu pomoći tehnike poput relaksacije, meditacije, vođene meditacije i sl.

Svatko tko imalo vodi brigu o svome zdravlju trebao bi primijeniti jednu od ovih tehnika.

Dovoljno je samo 10-15 min na dan da bi imali vidljive rezultate.

6. DETOKSIKACIJA ORGANIZMA

Detoksikacija čisti naš organizam od nakupljenih toksina I tako čini naše tijelo vitalnijim, zdravijim. Rezultati su uvijek prisutni neki od njih su: više energije, budnost, sreća , uravnotežena probava, lijepa koža, gubitak nakupljene vode u tijelu ( što pridodaje mlađem izgledu) , gubitak na težini do mjere kada se naše tijelo osjeća vitalno.

Razne su tehnike detoksikacije, bitno je da detoksikaciju izvodimo pod nadzorom stručnjaka.

7. LAGANA PREHRANA

Važno je da je prehrana raznovrsna i da su namirnice organskog porijekla. Dobro je uvrstiti što više svježeg povrća i voća, svježe cijeđene sokove, smoothie, salate.

Biraj hranu od koje se osjećaš lagano!

Hrana je “pogonsko gorivo” a ne sredstvo za uspavljivanje.


Za programe vježbanja, vođenu relaksaciju, prirodnu detoksikaciju pogledaj na:

FB: Ajara ili na www.ajaracenter.com

By Darija Barić,  osnivačica AJARA koncepta, joga instruktor, fitoterapeut

 1,252 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *