6 savjeta za roditelje koji očekuju prvu bebu

6 savjeta za roditelje koji očekuju prvu bebu

Od spavanja do kupanja, ovdje vam dajemo šest najosnovnijih savjeta koji će pomoći svakom roditelju pri početnom snalaženju u divnoj avanturi zvanoj roditeljstvo

 

 

 

KAD beba dođe kući, svaki dan je vrijedan pamćenja, međutim, radost roditeljstva dolazi praćena nizom izazova i nepoznanica.

Neprospavane noći, grčevi, osipi… No iako se o svakom djetetu treba brinuti na drugačiji način, neke osnove ipak moraju znati svi.

Ovo je šest najosnovnijih savjeta koji će svakom roditelju pomoći pri početnom snalaženju u divnoj avanturi zvanoj roditeljstvo.

 

Povezana slika

 

1. Nošenje i maženje

Mnogim roditeljima nošenje djece predstavlja izazov. Kada dijete ljuljuškate i smirujete, prije svega slušajte svoje instinkte. Pazite da djetetu cijelo vrijeme podupirete vrat. Odlična stvar koja se događa dok se mazite s djetetom je činjenica da tada vaša tijelo oslobađa oksitocin, poznat i kao hormon sreće, zbog kojeg se osjećate manje tjeskobno te smirenije i povezanije s djetetom.

 

 

2. Odjeća

Bebe trebaju odjeću koja ih štiti od vanjskih uvjeta, ali im omogućava kretanje. Odaberite odjeću od prirodnih materijala koji dišu te mogu podnijeti mnogo pranja. Neka bude udobna i sa što manje grubih ukrasa ili gumbića koji bi mogli uzrokovati iritaciju.

 

 

 

3. Spavanje

Za dječji krevetić odaberite posteljinu od prirodnih materijala. Dijete stavljajte spavati na leđa, nagnuto na jednu stranu. To ćete postići tako da ispod jedne strane vaše bebe stavite zamotani ručnik ili pelenu. Mijenjajte strane.

O samom ritmu spavanja napisane su knjige pa ćete se tu najprije trebati osloniti na početno osluškivanje ritma svoje bebe. Neke bebe spavaju vrlo mnogo, a neke prilično malo, pa ćete morati vidjeti kakav će ritam imati vaša beba.

 

 

 

4. Kupanje

Previše kupanja može rezultirati suhom i iritiranom kožom, osobito u prvih nekoliko mjeseci vaše bebe. Kupajte dijete dva do tri puta tjedno toplom vodom i blagom, neparfimiranom kupkom za bebe. Pazite da očistite sve nabore i manje dostupne dijelove tijela poput područja između prstića.

 

 

 

5. Koža

Dječja je koža vrlo reaktivna na uvjete u okolišu, ali i na proizvode koje na nju nanosite. Kod beba s osjetljivom kožom to može predstavljati veliki problem jer sastojci koji se obično nalaze u takvim proizvodima mogu uzrokovati iritacije i osipe. Pozorno proučite proizvode za njegu bebine kože pa odaberite one bez mirisa i prejakih kemikalija.

Iako, takva kozmetika najčešće vam neće ni biti potrebna.

 

 

 

6. Hranjenje

Bez obzira dojite li ili ne, brzo ćete naučiti kada beba plače zbog gladi. Tad joj omogućite hranjenje te pričekajte da beba pojede koliko joj treba, što će sama pokazati tako što će prestati jesti ili zaspati.

Ako beba dobro napreduje, ne morate se brinuti oko toga koliko je beba pojela te samo nastavite osluškivati njene potrebe.

Tako ćete najbrže doznati što vaša beba treba i kako udovoljiti svim njenim potrebama.

 

 

 

 

 

izvor: index.hr

 1,285 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *