5 načina da spustite krvni pritisak bez lijekova: KOLIKO MOŽE POMOĆI HLADNA VODA?

5 načina da spustite krvni pritisak bez lijekova: KOLIKO MOŽE POMOĆI HLADNA VODA?

Hipertenzija je ozbiljno i opasno stanje koje može imati fatalne posljedice ako se ne liječi na vrijeme. Ovih 5 načina snižava krvni pritisak, bez da uzimate lijekove:

 

Hladna voda
Najbrži, najefikasniji i najlakši način za smanjenje pritiska je upotreba hladne vode. Kad kažemo upotreba, mislimo i na konzumaciju, ali i kupke koje pomažu. U hladnu vodu možete potopite noge, ruke, umiti se, istuširati, a sve to pomaže kako biste uranotežili krvni pritisak. Ako ne postoji način da se cijeli istuširate, onda stavite unutrašnju stranu nadlaktica pod mlaz hladne vode. Držite tako 2–3 minuta. Ako ste u mogućnosti, možete hladiti ruke čak do laktova, a svakako i osvježite lice.

 

Visoki krvni tlak: Preduvjet za regulaciju su zdravije krvne žile

 

Čaj od mente
Takođe, da biste smanjili pritisak, možete piti čaj od mente ili mineralnu vodu sa medom i limunovim sokom. Čaša ovog pića će vratiti pritisak u normalu za 20 minuta. Pritisak bi trebalo da padne za 15 – 20 jedinica.

 

 

 

Kupka za ruke
Treći način je da napravite hladnu kupku za ruke. Temperatura vode treba da bude 45 stepeni, a ruke držite potopljene najmanje 10 minuta.

 

 

 

Ako vam je pritisak skočio, pokušajte da se opustite
Zadržite dah na svakom izdahu 8 – 10 sekundi, ponovite 3 minuta. Ovo će pomoći da se vrijednosti smanje na 30 jedinica.

 

 

 

Čaj od valerijane
Čim osjetite da se pritisak počeo mijenjati i da raste, nemojte da paniče. Lezite na krevet, popijte čaj od valerijane ili neke druge umirujuće biljke. Ako imate cveklu u kući, iscijedite sok i popijte, ovo je još jedan dobar način da snizite pritisak.

 1,382 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *