3 JUTARNJE NAVIKE ZBOG KOJIH ĆETE BITI LOŠI CIJELI DAN

3 JUTARNJE NAVIKE ZBOG KOJIH ĆETE BITI LOŠI CIJELI DAN

Nakon dobrog sna, važno je i kako započinjete novi dan – o tome će ovisiti razina energiije u tijelu, dobro raspoloženje, produktivnost…

 

 

 

 

 

1. Uzimate mobitel čim otvorite oči

Loša navika je ujutro ostati još 20 minuta u krevetu s mobitelom u rukama.

– Krevet služi prvenstveno za spavanje. Ako ostanete u krevetu, tada se u vama stvara osjećaj kao da je vrijeme za spavanje, a ne za početak dana – objašnjava dr. Raj Dasgupta sa Američke akademije za medicinu spavanja.

Nije dobro niti ostati u krevetu i drijemati ‘još samo 10 minuta’ jer se tih 10 minuta može pretvoriti u sat vremena spavanja i buđenja usred REM faze. Nakon buđenja iz dubokog sna bit ćete više umorni tijekom dana nego da ste se ustali nakon što ste se prvi put probudili.

 

 

2. Ne popijete nešto ujutro

Dok spavate, vaše tijelo troši tekućinu koju ste popili tijekom dana, što znači, ako spavate idealan broj sati, da ste 8 sati u komadu bez vode. Kada tijelo nije hidrirano kako treba, razina energije se smanjuje.

Istraživanje Laboratorija ljudskog rada na Sveučilištu Connecticut u SAD-u pokazuje da čak i blaga dehidracija rezultira umorom i razdražljivošću. Zato, nakon buđenja svakako popijte nešto – čašu vode, čaj, kafu…

 

 

3. Ne tuširate se ujutro već prije spavanja

Dr. Dasgupta kaže kako nije najbolja ideja, iako se vjeruje suprotno, tuširati se vrućom vodom prije spavanja.

– Kada utonete u duboki san, temperatura vašeg tijela se spušta. Tuširanje vrućom vodom navečer je nešto kao vježbanje – nije dobra ideja jer povećava temperaturu tijela pa je potrebno više vremena da se ono ohladi i da utonete u san – pojasnio je, a prenosi Men’s Health.

Dodao je da je bolja ideja istuširati se ujutro i tako se bolje razbuditi. Neke studije pokazuju da tuširanje prohladnom vodom može poboljšati raspoloženje kod ljudi sklonih depresiji, a plivanje u hladnoj vodi smanjuje osjećaj umora.

 

 

 

 

hayat

 1,146 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *