14 osoba koje su dobile TREĆU dozu vakcine je opet zaraženo – Vakcine ili testovi u Izraelu ne funkcionišu

14 osoba koje su dobile TREĆU dozu vakcine je opet zaraženo – Vakcine ili testovi u Izraelu ne funkcionišu

Iako su cjepiva, prema brojnim prijašnjim najavama, trebala označiti početak kraja pandemije koronavirusa, broj zaraženih iz zemalja s najvećom procijepljenošću poput Izraela i Islanda pokazuje da je situacija ipak kompliciranija. Učinkovitost cjepiva s vremenom pada, a problem je i zaraznija delta varijanta virusa zbog čega su se u Izraelu odlučili i na cijepljenje s trećom dozom Pfizera.

 

 

S obzirom na to da je cijepljenje s trećom dozom počelo nedavno još je rano donositi nekakve zaključke o učinku dodatne doze cjepiva, pogotovo o učinku u odnosu na delta varijantu. Prema podacima izraelskog ministarstva zdravlja, a koji su objavljeni na Times of Israel, 14 osoba koje su primile treću dozu zarazile su se virusom SARS-CoV-2, od čega su dvije osobe hospitalizirane. Ono što treba napomenuti jest da nije poznato jesu li se osobe zarazile prije ili nakon cijepljenja. Jedanaest od 14 osoba koje su zaražene starije su od 60 godina (i dvije hospitalizirane osobe starije su od 60 godina), dok su ostale tri osobe imunokompromitirane, naglasili su iz ministarstva.

 

 

Prema podacima koje su podijelile osobe cijepljene s trećom dozom Pfizera, čini se kako su nuspojave od treće doze slične ili čak manje kada se usporede s nuspojavama nakon druge doze. Većina, odnosno oko 88 posto od 4500 ljudi koji su primili treću dozu i sudjelovali su u istraživanju, osjećali su se bolje ili slično kao i kada su primili drugu dozu. Oko trećine njih prijavilo je nuspojave, a ponajviše je bilo riječ o boli na mjestu ubrizgavanja injekcije. Jedan posto njih zatražilo je liječničku pomoć zbog jedne ili više nuspojava, a 0,4 posto ispitanih imalo je poteškoće s disanjem.

 

 

S obzirom na to da će se cijepljenje trećom dozom u Izraelu nastaviti i dalje, cijeli će svijet sa zanimanje pratiti situaciju u toj zemlji te učinak treće doze na širenje zaraze, odnosno koliku zaštitu pruža protiv delta varijante novog koronavirusa.

 

 

Izvor: Times of Israel

 1,030 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *